Защо трябва да добавим Витамин Е в грижата за кожата си


Наричат Витамин E витамин на плодовитостта. Фармацевтичното му название е токоферо̀л, което идва от гръцкото токос – потомство и феро – нося. Той е мастно разтворим витамин, представляващ важен антиоксидант. В природата съществуват осем различни изомера, които се отличават по своята биологична активност и функция за организма. Като антиоксидант той предпазва мембраните на клетките от натрупване на токсични продукти каквато е например млечната киселина. Недостигът му е причина за получаване на анемия.

Дерматолозите са категорични, че Витамин Е най-големия източник за добра кожа. Затова не случайно много от кремовете за лице съдържат именно тази съставка, а в комбинация с Витамин C регенериращите му функции се усилват допълнително. Този витамин може да си набавите допълнително и като консумирате повече зеленчуци, зехтин и ядки. Съдържа се и в животинското масло, млякото, яйцата, черния дроб и в зародишите на житни растения.

Ето три причини защо трябва да добавим Витамин Е към ежедневната си грижа

Той мощен антиоксидант

Антиоксидантите се борят с уврежданията на кожата, причинени от свободните радикали в околната среда. Проучвания доказват, че дори минималното излагане на слънце и проникване на UV лъчите свалят на половина количеството Витамин Е в организма ни.

Има противовъзпалително действие

Витамин E поддържа кожата хидратирана и се бори с кожните възпаления. Допълнителният му прием е смятан за важен с борбата с различните видове дерматит. В комбинация с Витамин С противовъзпалително му действие се засилва.

Помага за заличаването на белези и стрии

Не само лицето ви се нуждае от Витамин E - той е необходим и на кожата на тялото. Изследванията доказват, че употребата му помага в лечението на белези от изгаряния, операции и други рани. Също така въздейства добре срещу появата на стрии и тяхното заличаване.

Кой не бива да прекалява с употребата му?

Макар да се смята за подходящ за всеки, хората с твърде мазна кожа и проблеми с акне трябва да внимават с употребата на Витамин Е. Прекомерната му употреба и козметиката с този витамин може да задълбочат проблемите им.