Зелето – 9 изненадващо добри ползи за здравето


Зелето е полезно за много неща, а сега му е времето. 

1.    Зелето е идеално за загуба на телесно тегло!
В чаша сварено зеле се съдържат едва 33 калории. То е с ниско съдържание на мизнини и високо на фибри. Зелето определено е и добър източник на т.нар. ‘умни въглехидрати’ (или сложни).


2.    Зелето е храна на мозъка!
Този зеленчук е пълен свитамин К и антоцианини, които подобряват умствената функция и концентрацият. Тези хранителни вещества също така предотвратяват увреждането на нервни клетки, като по този начин се оптимизира защитата срещу болестта на Алцхаймер. Червеното зеле притежава най-високите нива на тези изключително полезни нутриенти.


3.    Зелето е с високо съдържание на сяра – ‘разкрасяващият’ минерал!
Зелето помага при мазна кожа, склонна към акне. Сярата е от съществено значение за наличието на кератин – протеиновото вещество, необходимо за здравето на косата и кожата.

 
4.    Зелето съдейства за детоксикация на организма!
Високото съдържание на витамин С и сяра в зелето помага за премахване на токсините. Това всъщност са основните причини за поява на артрит, кожни заболявания, ревматизъм и подагра.


5.    Зелето съдържа известните с антираковите си свойства съединения лупеол, синигрин и сулфорафан!
Те стимулират ензимната активност и подтискат (инхибират) растежа на раковите клетки. Научно изследване, в което участвали само жени, показва редуциране на риска от рак на гърдата, когато кръстоцветни зеленчуци, каквото е зелето, са били добавени към технияхранителен режим.


6.    Зелето регулира високото кръвно налягане!
Високото съдържание на калий помага, като разширява кръвоносните съдове и улеснява притока на кръв.


7.    Зелето помага при главоболие!
Топъл компрес с листа от зеле може да помогне за облекчаване на главоболие. Откъснете и начупете няколко зелеви листа, сложете ги в кърпа и положете компреса върху челото. При хронично главоболие, изпивайте 25-50 мл пресен зелев сок на ден.


8.    Зелето се използва за облекчаване на махмурлук още от римско време!

9.    Зелето има противовъзпалителни свойства и регулира нивата на кръвната захар!

Доказано е, че естествените червени пигменти в червеното зеле(беталаини) понижават  нивата на кръвната захар и стимулира производството на инсулин. Разбира се, зелето не съдържа бяла захар, а наличието на прости захари е незначително. Беталаините имат мощни противовъзпалителни свойства, точно както е в случая и при цвеклото.


Любопитни факти за зелето:
•    В някои детски приказки и легенди се казва, че бебетата се появяват от сърцевината на зелките
•    Зелето се приема за национално ястие в Русия. Руснаците консумират около 7 пъти повече зеле в сравнение със средностатистическите американци например
•    В китайски свитъци от 1 000 г. пр. н. е. се заявява, че бялото зеле е лек за плешивостта при мъжете
•    „То ще те накара да се чувстваш сякаш не си се хранил и ще можеш да пиеш, колкото искаш!”, твърдял Катон, римлянин, който живял до 80-годишна възраст и хапвал зеле преди и след хранене


История на зелето
•    Зелето е един от първите известни на човечеството зеленчуци
•    Появата на зелето датира от 4 000 г. пр. н. е. в провинция Шенси (Shensi) в Китай
•    Около 600 г. пр. н. е. келтите пренесли зелето от Азия в Европа
•    През 1536 г. френският мореплавател Жак Картие донесъл зелето в Америка
•    При известното първо плаване на капитан Кук (17 век) много от членовете на екипажа били спасени от гангрена, като лекарят на кораба правел компреси със зелеви листа и ги нанасял върху раните им