3 зелени суперхрани за пролетно прочистване и много енергия


Пролетта е време за ново начало и зареждане с енергия. Цялата природа се възражда за нов живот. Същото важи и за нас самите. Пролетта е най-благоприятният сезон за освобождаване на тялото от натрупаните токсини и зареждане с енергия.

Един от естествените и познати още на бабите ни начини е консумацията на зеленолистните зеленчуци - спанак, коприва, лапад, левурда, киселец, а също зелените салати, които сега са най-крехки, и зелените подправки.

За да засилите ефекта обаче можете да включите в менюто си и зелените суперхрани. Предлагаме ви три от най-ефективните и полезни за здравето.

Спирулина

Спирулината на прах или на таблетки е най-отдавна познатото ни зелено водорасло. Тя служи за прочистване на организма и е истински "допинг" за имунитета ни. Спирулината подобрява алкално-киселинния баланс, като по този начин ни предпазва от ракови заболявания. Освен това е богата на протеини - дава сила и енергия на вегани и вегетарианци. Можете да я добавите към любимото си зелено смути, но внимавайте с количеството - тя има подчертан и доста интензивен вкус. Придава на всичко наситен зелен цвят.

Хлорела

Хлорелата също е зелено водорасло, което има способността да извежда тежките метали от организма. Тя прочиства кръвта и помага за снабдяването на тялото с повече кислород. Спомага за прочистване на черния дроб и дебелото черво, които са доста натоварени след богатото на захар, мазнини и брашно зимно хранене. Нейният вкус не е толкова интензивен, колкото е този на спирулината, но отново внимавайте с количеството.

Пшеничена трева

Пшеничената трева се прави от млади стръкове жито. Тя е богата на хранителни вещества и подпомага храносмилането, тъй като съдържащите се в нея ензими регулират процесите в чревния тракт. Пшеничената трева е изключително ценна в профилактиката на ракови заболявания, особено когато става дума за рак на стомаха, на черния дроб или на дебелото черво. Тя е изключително богата на хлорофил, витамини С, Д и Е - антиоксиданти, които действат благотворно на всички процеси в организма.