4 чаши кафе на ден - полезно или ...?


Учени изследваха ефекта от пиенето на кафе върху здравето.  Проучването включва състоянието на сърцето, костите, бъбреците, черния дроб, плодовитостта и дори смъртността. Експерти смятат, че консумацията на 4 чашки кафе дневно е в здравословните граници. 

В някои случаи резултатите от отделни изследвания върху един и същ аспект от консумацията на кафе са противоречиви и това става причина за объркване. Направени са 1277 изследвания. Изводът от тях е, че потенциалните ползи от умерената консумация на кафе надхвърлят по значимост рисковете.

Анализ е публикуван в Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. 

Публикуваните в Circulation резултати от изследване за ползите от приема на кофеин за здравето на сърцето оборват заключения отпреди 20 години.

Каква е умерената консумация на кафе?

Отговорът е около 4 чашки дневно. Изследване на Австралийския център за прецизно здравеопазване фокусира вниманието върху консумацията на кафе в здравословни граници и заключи, че изпиването на 6 или повече чашки дневно застрашава функциите на сърцето. Подобна консумация може да доведе до високо кръвно налягане - рисков фактор за сърдечни болести.

Кофеинът не е единствената активна съставка в кафето, но да се държи сметка за милиграмите кофеин е добър начин да се следи приемът му. Лимитът, определен от Американското управление за контрол на храните и лекарствата, е 400 милиграма кофеин дневно. Една чашка кафе съдържа средно 80 милиграма кофеин.