Безопасен ли е фитнесът по време на пандемия?


Безопасно ли е да ходим на фитнес по време на пандемията от новия коронавирус?

Зависи къде живеете и какви предпазни мерки се прилагат в залата, където сте решили да ваете тяло, пише Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Ако разпространението на заразата в града или квартала, в който живеете, не се контролира добре, най-разумно е да не ходите на фитнес. Но ако живеете в район, където инфекцията е под контрол, има начини да намалите риска от заразяване, докато тренирате.

За да гарантират дистанция от два метра между трениращите, мениджърите би трябвало да премахнат част от уредите, да ограничат достъпа до някои части на помещенията и на броя посетители в залата, казва д-р Мерибет Секстън, преподавател по инфекциозни болести в университета Емъри в САЩ.

Избягвайте съблекалните, носете си бутилка с вода от къщи и използвайте дезинфектант за ръце в залата, съветва тя.

От Американските центрове за контрол и профилактика на заболяванията препоръчват да си запазвате час онлайн, вместо да ходите предварително на място и когато е възможно, да избирате тренировки на открито, вместо да посещавате зала.

Служителите във фитнеса би трябвало да почистват повърхностите на уредите след всеки посетители и редовно да третират с дезинфектанти често докосвани повърхности.

Експертите съветват, когато е възможно, в залите да се носят и защитни маски. Д-р Секстън съветва дори да си носите резервна маска, която да използвате, щом първата се изпоти, с което става и неефективна.

Залите за фитнес крият рискове, дори и да сте взели предпазни мерки. В салоните на закрито вентилацията е ограничена и социалната дистанция трудно се спазва. Най-добре е, ако намерите начин да поддържате физическата си форма извън залата, съветва д-р Секстън.