Гроздето - вкусно и опасно


Гроздето е не само вкусно, но oт него има и много здравословни ползи. Но, въпреки тези преимущество, не всичко с този сочен плод е толкова просто, колкото изглежда. Защото дори трябва да го миете по специален начин, за да не навредите на здравето си.

Защо не бива да се злоупотребява с консумацията на грозде?

 Факт е, че всички сортове десертно грозде съдържат голямо количество захар, главно под формата на глюкоза и фруктоза, които се усвояват много бързо.

Дори да сте изяли само чепка грозде, изненадващо може да се окаже, че то е тежало почти килограм и така сте поемете до 150 грама фруктоза – истински шок за тялото. Количеството захар зависи от сортовете и традициите на отглеждане на есенния плод. Така например в Узбекистан гроздето натрупва огромни количество захар, 20% или повече от обикновеното, особено сортовете за стафиди. Светлите сортове, отглеждани в Южна Европа пък, съдържат значително по-малко захар.

Лозята редовно се обработват с различни химикали за защита на растенията от вредители. В повечето области на отглеждане това са препарати, съдържащи мед, сяра, фунгициди. Те неизбежно остават върху плодовете. Следователно те трябва да бъдат измити изключително старателно.

По зърната можете лесно да забележите следите от химикали, особено синкавите капки на препаратите, съдържащи медни съединения. Те се отмиват при обилно изплакване, но най-добре е гроздето да се накисне преди обилно изплакване в слаб оцетен разтвор.