Разкриха влиянието на испанското изкуство в модата на Баленсиага


В мадридския музей „Тисен-Борнемиса“ бе открита уникална изложба, която има за цел да покаже връзката между тоалетите на прочутия испански дизайнер Кристобал Баленсиага и традиционното живописно изкуство на страната.

Баленсиага е смятан за най-вдъхновяващия и обичан моден дизайнер на Испания

Дори самата Коко Шанел признава за него: "Баленсиага е единственият творец в пълния смисъл на думата, всички останали са само дизайнери.”

В изложбата са представени негови рокли, вдъхновени от майсторството на местните художници, живели между 16 и 20 век. В нея са включени картини от различни музеи и частни колекции от Севиля, Валенсия и Билбао. 

Повече от очевидно е влиянието на творбите и испанската култура в модата на Баленсиага - семплост, минималистичност и силен религиозен полъх. Особено силно дизайнера е бил вдъхновен от стила и роклите в двора на династията на Хабсбургите и тяхната естетика е пренесена в неговите тоалети.

Самият Баленсиага непрестанно е изучавал историята на изкуството и успява да пресъздаде всичко това, смесвайки го със своя уникален стил. Модата му е превъплъщение в облекла на картините на Веласкес, Гоя, Франсиско де Сурбаран и Пикасо. Дълбоко е вярвал, че добрият моделиер трябва да бъде архитект, скулптор, художник, музикант и философ в едно. Затова и играе голяма роля в оформянето на днешната висша мода такава каквато е.

В изложбата са включени и тоалети на дизайнера, които той никога не е показвал.