Как да избираме и съхраняваме правилно авокадото


Как да избираме авокадото?

Подобно на много други плодове, авокадото не узрява докато не бъде откъснато. Затова колкото по-твърдо е то, толкова по-скоро е било откъснато от дървото. За съжаление тогава то изобщо не е приятно за консумация, затова трябва да бъде оставено да узрее и да омекне добре.

Вариантите ви са два - или купувате твърдо авокадо и го оставяте у дома да доузрее, или ако искате директно да го консумирате, трябва да заложите на вече омекнал плод. Когато пазарувате авокадо в магазина, избягвайте плодовете, които имат някакви наранявания по тях или пък са твърде меки. Това може да е знак, че отвътре авокадото е започнало да изгнива.

 

Как да съхраняваме нашето авокадо?

Като цяло хладилника не е най-доброто място, в което да държите този плод когато е наскоро откъснат. Най-вече защото има риск авокадото да не може да узрее напълно.

Най-доброто място да държите вашето авокадо е на хладно и тъмно място, където температурата да бъде около 20 градуса. В тези условия плодовете ще узреят за няколко дни. Ще разберете кога това е станало, като леко ги натиснете и усетите "месото" вътре омекнало. Ако искате да ускорите зреенето, тогава дръжте вашето авокадо в хартиен плик. Вътре може да сложите и друг плод, най-добре банан или ябълка, които също като авокадото отделят етилен - газ, който подпомага бързото зреене.

Кога да сложим авокадото в хладилник?

Щом узрее, авокадото може да се съхранява в хладилник между 1 и 2 седмици. Убедете се обаче, че го държите в най-студената му част. Ако разрежете плода, но използвате само едната му половина, задължително трябва да стои в хладилник, като веднага след разполовяването го намажете с лимонов сок, за да не потъмнее. Ако това се случи, не означава, че авокадото е негодно за консумация, но определено няма да има много апетитен вид. Лимоновият сок обаче ще го спаси от оксидиране и авокадото ще остане свежо и зелено.