Как да облекчим главоболието за 10 минути


Няма човек, който да не е страдал от главоболие. Причините за него могат да бъдат много и различни. Както и начините да го премахнем. Някои успяват да облекчат главоболието чрез сън, почивка в тъмна стая или чрез топла вана. Има обаче 5 точки в човешкото тяло, които ако масажираме по 30 секунди, можем да облекчим главоболието. Това е техника в традиционната китайска медицина, базирана на същите идеи като акупунктурата.

Точката Ин Тан

Още позната като „третото око“. Тази точка се намира в центъра на челото, точно между очите. Много хора изпитват болка в тази област, когато са напрягали ума си цял ден. За да облекчите болката – натиснете леко точката с показалеца и средния пръст. Притискайте не повече от една минута.

Зан Джу

Тези точки се намират до веждите, където започва носа. Масажирайте точките с кръгообразни движения. Масажът в тази област може да помогне и при течащ нос.

Ин Ксиан

Точките се намират отстрани на ноздрите, точно над устните. Масажирайте тези точки, за да облекчите главоболието, да отворите синусите и да намалите нивата на стреса.

Тиен Джу

Тези точки се намират на тила, в центъра на врата. Масажът в тези точки помага при главоболие, болка в ушите и очите, безсъние и болки във врата.  

Шуай Гу

Тези точки се намират над ушите, на около -3 сантиметра от тях. Масажирайте тези точки, за да облекчите болката в очите и да успокоите нервната система. За да масажирате тези точки, използвайте показалеца, за да окажете натиск върху точката, и палеца, за да масажирате задната част на ухото.

Хе Гу

Това вероятно е една от най-добре познатите точки за акупресура. Намира се между показалеца и палеца. Натиснете тази точка, за да облекчите болката в гърба, врата и главата. Масажът помага и при гадене. Най-добре е юмрукът ви да е свит, докато оказвате натиск.