Как да ограничим използването на пластмасови изделия в ежедневието


Да избягаме от пластмасата в днешни дни е почти невъзможно. Тя е част от бита на всяко домакинство и често дори не забелязваме колко пластмаса има около нас, освен в моментите, в които не се говори за замърсяването на океани и морета.

Опасният химикал Бисфенол А, който се използва широко за производството на пластмасови изделия - бутилки, прибори за еднократна употреба, опаковки и кутии за храни и напитки, детски играчки, та дори и касови бележки е доказано вреден за човешкия организъм. Той може да влияе върху репордуктивните ни възможности, хормоните, тиреоидни проблеми, карценоми и да доведе до проблеми със сърцето.

Ето шест причини как да ограничите до минимум използването на пластмаси, особено що се отнася до храните и напитки.

  • Месото в магазините обикновено е опаковано в стиропорени тарелки, а отгоре е покрито с найлоново фолио. Затова вместо да го купувате от хипермаркет, пазарувайте в близката квартална месарница, където е много по-вероятно да го съхраняват без найлони, а и сигурно ще е по-качествено и прясно. Разбира се така може да си купите месо и от щанда в супера, но най-добре си носете нещо, в което да бъде увито или пък ако ще е в найлоново пликче поне ще сте сигурни, че няма да престои в него дълго.
  • Когато си купувате пресни плодове и зеленчуци обикновено ги слагате в онези малки пликчета, които има в магазина или по пазарите. Вместо това си намерете, а защо не и да си направите малки платнени торби за многократна употреба.

  • Вместо минерална вода, която стои дълго време в пластмасовите бутилки, заложете на кана за филтриране. Тя не само ще ви гарантира по-качествена вода, но и ще ви спести доста средства, които ежедневно даваме за бутилирана вода. Когато ви трябва да си носите вода, купете си метално или стъклено шише за многократна употреба.

  • Храната, която обикновено съхранявате в хладилника в пластмасови кутии също поема вредните съставки, особено ако е нещо силно солено или кисело. Инвестирайте в стъклени кутии.

Когато опаковате сандвичи или снаксове за работа и училище, торбичките със закопчаване са много удобни. Но, са и доста вредни. Затова си купете кърпи за многократна употреба, които са импрегнирани с восък и не пропускат, освен това се перат в пералня.

Пластмасовите прибори са удобни, защото след употреба просто ги изхвърляте и не се притеснявате, че може да загубите някоя сребърна лъжица от комплекта ви за хранене у дома. Вместо това си купете комплект нож, лъжица и вилица специално за хапването навън и ги носете или в колата си или ги дръжте в службата.