Как да преборим страха от летене със самолет


Този страх е психологическо разстройство, от което в една или друга степен страдат 30% от населението на света. Около 10 процента изобщо не са се качвали на самолет именно заради силния страх от полета.

Ето 10 съвета за всички, обзети от натрапчивия страха от полетите.

Старт без стрес

Сведете до минимум стреса преди полета. Направете си спокойно онлайн регистрацията, като принтирате у дома бордните карти, стигнете до летището с такси и метрото. Постарайте се да нямате ръчен багаж: без него няма да ви се наложи да отидете по-рано на летището и да чакате на дълги опашки. Наспете се хубаво преди полета.

Изберете си място

Най-комфортните места в самолета са в предната му част и по крилата. Там пътниците по-лесно понасят турболенцията и завоите. От официалните сайтове на авиокомпаниите може да научите къде се намират най-удобните места. Ако летите с Airbus A320, най-добри са 8-15 редове, в Boeing 737-800 - от 12 до 18-ти ред. И не сядайте в задната част на самолета, там може да ви люлее.

Облечете се с удобни дрехи

Стегнатите вратовръзки и закопчаните яки на ризите са несъвместими с дългите полети. Същото се отнася за тесните колиета, стягащите пръстени и часовници. Подберете си комфортно облекло и обувки, вземете си и надуваема възглавничка за врата.

Развличане и отвличане

По време на дългите полети ще ви предложат да гледате филми и да слушате музика. Но най-добре е сами да се погрижите за развлеченията: съставете си плейлист с любимите композиции, вземете интересна книга или таблет с игри. За най-идеален вариант специалистите смятат аудиокнигите.

Повече течности

Постарайте се да пиете колкото се може повече негазирани течности или сок, защото в самолета въздухът е много сух. Чаша шампанско по повод началото на дългоочакваната отпуска няма да навреди. Само не консумирайте алкохол като средство за борба със страха. Със силните напитки в самолета не бива да се прекалява.

Не се заседявайте

Кой казва, че по време на полета трябва само да се седи? Разходете се из салона, повдигнете се на пръсти, разкършете се, включително и като се опънете назад или се наведете няколко пъти напред и настрани. Такива упражнения могат да възстановяват кръвообращението. Ако се притеснявате да правите това пред другите пътници, въртете китки и стъпала, докато седите, изправете гърба, опънете рамене.

Намерете се събеседник

Ако все пак паниката вземе връх, започнете разговор със стюардесата или с пътника в съседство. Най-добре е открито да кажете, че изпитвате страх от полетите и вие трудно да го преодолее. Нищо чудно, новият познат (или позната) да ви разкажа нещо интересно и да ви отвлече от плашещите фантазии.

Забравете за лекарствата

По-добре е да се откажете от силните лекарства против стреса по време на полета. На голяма височина те могат да подействат по-различно отколкото, ако сте на Земята. Запомнете, че страхът от полетите не е болест, която трябва да се лекува с медикаменти. Психолозите съветват да обърнете внимание на хомеопатичните средства, които не водят до привикване и се продават без рецепта във всяка аптека.

Запознайте се със самолета

Ако изброените дотук съвети не помагат, ще трябва сами да научите как летят самолетите. Може да гледате документални филми или да се отправите в специален център с тренажори. След такива тренировки неразбираемите звуци при излитането на самолета ще спрат да ви тревожат. Ще разберете, че тресенето при турбулентност и накланянето на самолета на една страна при втория заход за кацане са стандартни ситуации, които не застрашават живота ви.

Приятен полет!