Как да се грижим правилно за любимите си орхидеи


Орхидеите са красиви и екзотични растения. Те внасят уют, хармония и нежност в дома. Но грижите за тях определено не са лесна задача. От осигуряването на подходяща почва, осветление и влажност на въздуха до наторяването и пресаждането - орхидеите са взискателни и искат специално внимание.

Затова ви предлагаме няколко съвета за тяхното успешно отглеждане:

Осветление – както за много други цветя, така и за орхидеите светлината е от съществено значение. Сложете саксията на северен прозорец или на известно разстояние от прозореца, така че да не е изложена на пряка слънчева светлина.

Признак, че растението получава достатъчно светлина, са ярко светлозелените или червеникави листа. Тъмнозелените листа означават недостиг на светлина.

Прозрачни саксии – много домакини често грешно пресаждат орхидеите в непрозрачни саксии. Корените на растенията обаче фотосинтезират, което означава, че им е необходима светлина за нормален растеж и развитие. Непрозрачните саксии единствено ще накарат цветето да изсъхне по-бързо и да умре.

Борова кора- орхидеите обикновено се продават с борова кора на дъното на саксията. Това е така, защото в дивата природа тези растения растат под сянката и големите корени на дърветата и се захранват от частици гниеща дървесина. Те поемат водата от мократа повърхност на дървото след дъжд. Затова ползвайте натрошени парченца борова кора, вместо обикновена пръст, ако искате да имате здрава и красива орхидея.

Поливане – орхидеите имат нужда от вода между 7-10 дни, но през лятото интервалът се намаля на 3-4 дни. Важно е да запомните, че орхидеите трябва да се поливат само сутрин и с вода на стайна температура, а не студена. През целия ден растението ще си набави необходимата влага, а излишната вода, която остава в чинийката трябва да се изхвърли вечерта. В противен случай орхидеята ще поеме вече студената вода и може да се разболее.

Не мокрете листата! Дори ако случайно се е натрупала влага по тях, ги избършете със суха кърпа. Вода по листата води до тяхното гниене.

Правилна тор – най-добре е да закупите специална тор за орхидеи. Основното правило, което трябва да следвате е, да не наторявате цветето със сух субстракт. Накиснете го преди това и така го добавете в саксията с орхидеята. Извършвайте торенето веднъж на 7-10 дни, а през лятото по 2 пъти седмично.

Избягвайте да торите орхидеите през зимата, когато те са в покой и не цъфтят.

автор: Мария Николова