Как смарт устройствата ни предупреждават за здравословни проблеми


Много от телефоните, часовниците и гривните, които носим на ръцете си могат да ни предупреждават, ако имаме здравословен проблем. Неотдавна бяха представени биосензори, разработени от изследователи и американския Национален здравен институт.

Вградени в различни аксесоари, те могат да засичат промени в телесните ни функции и да предупреждават за възможни болести, преди дори да се появят симптомите.

Промените в сърдечния ритъм, кръвното налягане и телесната температура могат да са признаци за здравословни проблеми като сърдечносъдови болести или инфекции. И макар тези показатели се измерват при рутинни медицински прегледи, без по-задълбоченото им наблюдение те биха могли да се влошат незабелязано. В допълнение, тези параметри са различни при отделните хора и дори в различните части на денонощието, така че отчитането им веднъж или два пъти в годината не е достатъчно, за да се извлече полза за здравето.

Биосензорите, които могат да се носят по тялото, подобно на фитнес тракери, които измерват пулса и телесната температура при спортисти събират подобна информация регулярно и са сигнализират при промяна на някои от параметрите.

Още по време на тестовете, учените наблюдавали показателите на мъж, който в рамките на две години е носил седем различни устройства. Всяко едно от тях е измервало различни негови телесни функции като сърдечен ритъм, нива на активност и дори облъчване с радиация. Те са правили над 250 000 измервания на ден.

По време на проучването първият наблюдаван доброволец е бил диагностициран с Лаймска болест. Появата на симптомите на болестта е била предшествана от изменения в температурата и сърдечния ритъм, които са били необичайно високи. По този начин изследователите са установили, че с редовното измерване на тези параметри може да се предвиди поява на промени в здравословното състояние.

В рамките на експеримента още трима доброволци са заболели от различни видове болести, като и при тримата се наблюдава ускоряване на сърдечния ритъм. Чрез тази информация екипът е създал алгоритъм, чрез който да се идентифицират възможни заболявания само чрез промени на сърдечния ритъм.

Макар подобни устройства да са далеч от диагностицирането на болести, те могат да предупреждават за възможни рискове за здравето, включително и евентуалното развиване на диабет тип две.