Карамелизиран агнешки бут


Вкусна рецепта за Гергьовден - печен агнешки бут на фурна с мента, чесън, джоджен и маслен сос за поднасяне.

Необходими продукти:

  • 8 с.л. соев сос
  • 8 с.л. бяло вино
  • 2 с.л. захар
  • 1 с.л. джинджифил на прах
  • 4 с.л. мед или меласа
  • 8 скилидки чесън
  • 1,5 с.л. сух джоджен
  • 1 с.л. наситнени листа прясна мента
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 1 с.л. червен пипер
  • 1 с.л. риган или розмарин
  • 1 горен агнешки бут (около 2-3 кг с костта, а по-добре, ако си намерите обезкостен)
  • за соса по желание - масло, червено вино, лимонов сок, чесън, мента

Начин на приготвяне:

1. Ако бутът не е обезкостен, обърнете го с кожата или лойта надолу и с нож направете надлъжен разпрез по кокала. Направете същия разрез пак от тази страна на бута, но от другата на кокала. След това внимателно с ръце и нож издърпайте кокала и си го запазете за агнешка супа. Ако бутът е обезкостен, естествено пропуснете тази стъпка.

2. В касерола смесете соевия сос със захарта, бялото вино и джинджифила и кипнете. Оставете да къкри на умерен към слаб огън няколко минути. После махнете от огъня, добавете меда и разбъркайте. Щом изстине прибавете и останалите подправки и размешайте хубаво.

 

3. Бута отново сложете с кожата или лойта към плота и го разрежете на пеперуда. Направете няколко по-дълбоки разреза с ножа, за да цъфне хубаво месото. Обърнете бута и направете тънки плитки разрези по кожата или лойта с остър нож като първо режете по диагонал от ляво на дясно, а след това обратното. Така ще се образуват апетитни ромбове. Не бива да късате кожата или лойта.

4. Върнете пак агнешкото с месото нагоре и намажете щедро със соса с подправки. След това завийте на топка, сложете в купа и отгоре намажете със сос и кожата. Покрийте със стреч фолио и оставете да се маринова за 12-24 часа.

5. Извадете топката от купата и се въоръжете с конец, който търпи термична обработка - обикновен шивашки, сгънат на няколко части, за да стане по-дебел, молине, рибарски или какъвто имате.

6. Пригответе си част от конеца, прекарайте го под месото, а отгоре вържете стегнат възел няколко пъти за по-сигурно. Повторете на още 4 до 6 места като стягате силно. Кожата трябва да е останала отгоре, а мръвката да се е превърнала в продълговата ръгби топка.

7. Сложете месото в тава и пъхнете в предваритело загрята на 175 градуса фурна за 1:45 часа. Ако имате решетка, сложете мръвката на нея, а отдолу в тавата сипете малко вода.

8. След изваждане сложете месото да почива завито в лист алуминиево фолио за 10 минути.

9. По желание можете да направите сос за поднасянето като прецедите соса от тавата, добавите 1 намачкана скилидка чесън в него и 30 г студено масло от хладилника. Търпи също добавки от 1 с.л. соев сос, наситнени листа прясна мента и 1 с.л. червено вино или лимонов сок.

 Източник: kulinarno.bg