Какви храни ни помагат да си съхраним мозъка


Изследване на учени от Американската академия по неврология показа, че ежедневната консумация на сокове от богати на витамини плодове и зеленчуци позволява не само да се нормализира функционирането на организма, но и да се съхранят когнитивните способности с напредването на възрастта, съобщава сайтът MedicalXpress.

 

 
В рамките на 20-годишното си изследване невробиолозите стигнали до извода, че в резултат на редовната консумация на сокове от свежи плодове и зеленчуци е възможно човек на 73-годишна възраст да съхрани когнитивните способности, които е имал като тийнейджър.

 ябълки

Ябълките са сред най-полезните храни за мозъка
Изследването обхванало над 27 000 мъже. Резултатите показали, че 55 процента от участниците консумирали най-често подобни сокове, имали добри когнитивни способности и можели да се справят дори със сложни умствени задачи, докато 38 процента били със средно добри когнитивни способности, а 7 процента - с лоши когнитивни способности.

зеленчуци
 
Участниците, които консумирали най-много зеленчуци - около 6 порции дневно, били с 34 процента по-малка вероятност да имат лоши когнитивни способности в сравнение с консумиралите едва две порции дневно.

 

Портокалите са сред най-полезните храни за мозъка
 

 Онези, които ежедневно пиели портокалов сок, били с 47 процента по-малка вероятност да имат лоши когнитивни способности в сравнение с консумиралите по-малко от една чаша сок месечно.