Колко мехурчета има в бирата?


Точно както да преброите всички звезди на небето, да разберете колко мехурчета има във вашата бира също изглежда доста невъзможно. Учени във Франция обаче твърдят, че са извършили точно този подвиг. Изследването им разкрива, че половин литър бира може да съдържа до 2 милиона вкусни мехурчета във всяка чаша. Ето повод за нов разговор на по чаша бира в бар!, препоръчва шеговито „Стъди Файндс“.

Както повечето пиещи са наясно, сипването на наливна бира в чаша води до появата и издигането на потоци от мехурчета. Резултатът е класическата пяна с безброй мехурчета в горната част на напитката. Когато тези мехурчета започнат да се пукат, те отделят газ от въглероден диоксид, който придава на бирата леко остър вкус.

Откъде идват тези мехурчета?

По целия свят бирата е една от най-популярните алкохолни напитки. Пивоварите я създават чрез хладен процес на ферментация. Той превръща захарите в малцовите зърна в алкохол и въглероден диоксид. Това обаче не отчита всичките бъдещи балончета.

По време на процеса на бутилиране, дистрибуторите могат да добавят повече карбонизация, което прави бирата допълнително газирана. Това е и причината бутилките и кенчетата да издават съскащ звук, когато ги отворите и след това образуват мехурчета с ширина микрометър по време на наливането.

Това газирано шоу също играе важна роля за сетивата на пиещия. Точно като пенливо вино, мехурчетата носят както аромат, понякога гъделичкащ носа им.

В предишно проучване изследователят Жерар Лигер-Белаер открива, че в една чаша шампанско има около един милион мехурчета. Досега броят им бирата беше загадка.

И така, колко мехурчета има във вашата чаша?

Лигер-Белаер и Клара Силиндре започват с измерване на количеството въглероден диоксид, който се разтваря в търговската бира, веднага след като се налее в наклонена чаша. Това е методът, който барманите използват, за да поддържат пяната на повърхността под контрол.

Използвайки това число и стандартна температура за дегустация от 42 градуса по Фаренхайт, екипът изчислил, че разтварящият се газ се комбинира, за да образува потоци от мехурчета навсякъде, където има неравности и кухини в чашата. Тези мънички мехурчета са широки не повече от 1,4 микрометра.

Изследователите използвали високоскоростна камера, за да разкрият, че мехурчетата нарастват, докато изплуват на повърхността. Тези мехурчета улавят и транспортират още повече газ във въздуха точно над разпенената повърхност на бирата. С намаляването на газа в бирата, образуването на мехурчета в крайна сметка спира.

Преди бирата обаче да изветрее, проучването установява, че има около 200 000 до 2 000 000 000 мехурчета в половин литър бира. Изненадващо, авторите на изследването откриват, че дефектите в чашата помагат да се създадат повече мехурчета в бирата, отколкото в шампанското. /