Малки трикове, с които ще направите дома си да изглежда луксозен


Искате дом като от корица на списание? Добрата новина е, че това е лесно постижимо. А още по-добрата – не е необходимо да изпразвате портмонето си до стотинка! Предлагаме ви няколко съвета, с които домът ви ще се превърне в "палат".

Различни видове осветление

Осветлението е едно от най-важните, но често пренебрегвани неща в  дома. Изберете лампи с необичайна форма или такива, които отразяват фигурки по стените и тавана. Ново осветително тяло е евтин начин да видите дома си в съвсем нова светлина.

Завеси, стигащи до пода

Никога не си купувайте пердета, които са твърде къси. Изгоден вариант е да си поръчате плат, който да занесете на шивач. Не забравяйте да вземете размерите на прозорците преди това. Пердетата с дължина до пода внасят незабавен луксозен елемент в дома ви.

Голяма картина на стената

Монументално и привличащо вниманието произведение на изкуството на стената ви може едновременно да стане обект на разговор с гостите ви и да внесе скъпа визия на пространството. Не е нужно подобна картина да е много скъпа. В много магазини за втора употреба предлагат красиви рисунки на ниски цени. А ако имате и таланта, може сами да си създадете шедьовър, който да краси дома ви.

Голям килим на пода

Малките килими оптически намаляват размерите на стаята. По-добре изберете голям и евтин, отколкото малък и скъп. Колкото по-голям изглежда дома ви, толкова по-скъп се усеща той.

Стени и первази в един цвят

Просто е: няколко слоя боя могат изцяло да променят начина, по който изглеждат стаите ви. А ако стените и первазите са в един и същи цвят, това добавя повече акцент върху декоративните аксесоари и създава усещането за по-високо пространство.

Възглавнички на дивана

Някои хора смятат възглавничките по дивана за кич. Но експертите сочат точно обратното. Възглавничките са един от най-евтините и най-успешни начини да накарате дома си да изглежда скъп. Разбира се, цените им варират, но винаги можете да купите само калъфки или да си ушиете сами. Препоръчително е платовете да са с различни шарки.

Неутрални цветове

Безспорно най-лесният начин да вкарате лукс в дома си е с използването на неутрални цветове.Това включва стените, дивана, мебелите и дори декорите в стаите. Белите стени създават илюзията за широко пространство и скъпа обстановка.

Вещ от миналото

Имате ли историческа вещ, с която се гордеете? Покажете я! Няма значение дали сте я закупили на ваканция или е подарък от роднина, сложете я на видно място в дома ви. Ако имате възможност, я поставете в луксозна рамка, за да засилите ефекта от предмета.

Сувенири

Независимо дали става въпрос за изкуствено цвете на холната маса или метален сувенир на някой рафт, подобни декорации определено показват, че цените лукса. А и не всички са скъпи. Важно е да подберете метални или керамични предмети. Пластмасовите и дървените ще постигнат обратния ефект.

автор: Мария Николова