Най-ефективните начини за съхранение на босилек


Инспирирани от италианската кухня, все повече български домакини са вкарали употребата на босилек в любимите си гозби. Той разбира се е неизменна част от пестото, но и най-добрия приятел на пастата, пицата и салатата с домати и моцарела.

Сега големия въпрос - как да съхраняваме босилека ако искаме винаги да разполагаме с тази уханна подправка в кухнята си? Предлагаме ви 3 лесни начина:

Потопете го като цвете в съд с вода

Най-добре това да става в стъклен съд - буркан или ваза. След това покрийте нежните листенца с малък найлонов плик и така поставете в хладилника. Съхраняван по този начин, вашия босилек ще остане свеж и зелен за цяла седмица.

Завийте в домакинска кърпа

Откъснете листенцата на босилека от дръжките и ги наредете върху парче домакинска хартия или текстилна кърпа. След това я завийте на руло и сложете в найлонов плик. Този метод запазва влагата в подправката без листенцата да са мокри, като в същото време ги държи свежи за дълго.

Замразете

Използвайте този метод, ако искате да имате босилек за повече от седмица. Е, разбира се няма да е свеж, но със сигурност ще ви свърши добра работа. Преди да замразите, бланширайте подправката в подсолена гореща вода за не повече от 15 секунди, след което моментално прехвърлете в купа с лед. След това сложете босилека в блендер и го смелете в компанията на няколко капки зехтин. Така получената смес замразете в ледарка, след което съхранявайте получените кубчета в торбичка във фризера ви.