Нова тъкан обезврежда вируси и бактерии с ток


Японски фирми разработиха тъкан, която може да произвежда електричество при движение и позволява на дрехите да обезврежда микроби и бактерии, докато се носят от човек.

Това предаде АФП. 

Двете компаниите от областта на електрониката твърдят, че възможностите за приложението ѝ са много широки - от ограничаване на телесната миризма до направата защитни маски за лице.

Тъканта, съвместно разработена от „Мурата манюфакчъринг“ и „Тейджин фронтиър“, е наречена PIECLEX. Тя генерира електричество от свиването и разтягането на материала, включително при всекидневно носене.

Ниското напрежение не се чувства от човека, облечен в дреха от такава тъкан, но е достатъчно, за да спре размножаването на бактерии и вируси в нея.

„Тя е с ефективност 99,9% за бактерии и вируси, които тествахме, като спира тяхното размножаване или ги прави неактивни“, заявил говорител на „Мурата“ пред АФП.

Фирмата съобщи, че тъканта е перспективна за производство на продукти като спортни облекла, санитарни материали, включително памперси и защитни маски, както и за използването ѝ във филтри в индустрията.

Разработчиците се надяват, че материалът може да бъде използван и срещу новия коронавирус Covid-19.

Тестването на това обаче се оказва предизвикателство, тъй като работа с този вирус е разрешена само на ограничен брой институции.