Няколко идеи какво да правим с неизпитото кафе


Невинаги преценяваме добре какво количество кафе да сложим в кафе машината или джезвето.  А понякога не допиваме чашата си, защото закъсняваме за работа или се налага да тичаме по задачи. Уви, кафето в каната ни изстива и го изхвърляме. Вместо да правите това обаче, опитайте следните идеи за повторно му използване.

Замразете го във форма за лед

Изсипете остатъчното кафе във форми за  лед и го замразете. Когато искате да си приготвите фрапе за летните месеци, тези малки кубчета кафе са идеалното решение. Можете да съхранявате кафените кубчета и в херметична пластмасова торбичка във фризера до 2 месеца. Освен това са отлична разхладителна добавка към алкохолните напитки като ликьор.

Добавете го към някоя рецепта

Изстиналото кафе може да се превърне в съставка за приготвяне на домашен сладолед, палачинки или овесени ядки. Добавете малко кафе и към шейковете си,  за да имате повече енергия за трениране или стартиране на деня. Има и толкова много рецепти за десерти, където кафето може да намери приложение. А да не забравяме колко добре се съчетава с шоколада.

Използвайте като козметичен продукт

Кафените зърна са ефикасен метод за приготвяне на ексфолираща маска за лице. Можете да добавите и остатъчното кафе към шампоана си, защото проучванията доказват, че кофеинът стимулира растежа на косата. Кафето е и идеално средство за приготвяне на домашна маска за тен.

Направете си боя

Кафето е естествена боя, която може да използвате за оцветяване или боядисване на великденските яйца. Също така чрез него се премахват драскотини по дървените мебелите. Просто потапяте парцал в останалото кафе, което трябва да сгреете преди това. Резултатите ще са най-видими при мебели от светло дърво.

Превърнете го в ароматизатор

Напоете парче плат в недоизпитото кафе и го оставете в хола, коша за дрехи или дори в хладилни. Ароматът на кафето е силен и ще абсорбира неприятните миризми във въздуха.

Дръжте настрана насекомите и вредителите

Някои съединения, които се намират в кафето, като кофеин и дитерпени могат да бъдат силно токсични за насекомите. За да използвате кафето като средство за отблъскване на насекоми и вредители, просто направете купчинки от остатъци от кафе и ги разпръснете на местата за сядане на открито.

Можете също така да държите вредители извън градината си, като разпръснете кафето около вашите растения. То помага да се създаде бариера, която възпира вредните насекоми.

Използвайте при почистване

Почистете решетките за грил, фурната, приборите и съдовете с остатъчното кафе. Сгрейте го и накиснете почистващ парцал в него. Напоете замърсените места и оставете така за около час. След това изплакнете с топла вода. Всички вече изглежда като ново.

 автор: Мария Николова