Петте неща, които трябва да направите веднага щом се приберете вкъщи


Заради заразата от коронавирус, която продължава да се разпространява по света, вероятно предпочитате да прекарвате повече време в къщи, а не навън. Извън дома обаче се срещаме с много хора и дори носенето на предпазни средства не е гаранция, че няма да прихванем вирус, който по-късно може да пренесем в дома си и да заразим близките си. За щастие, отделянето на по-голямо внимание на измиването и дезинфекцирането на ръцете може да намали вероятността от прехвърляне на вируси и бактерии във вашия дом.

Ето и 5 съвета, които експертите препоръчват да следвате всеки път щом се прибирате:

Дезинфекцирайте ръцете още преди да влезете в дома си

Навън има много микроби, затова трябва да сме особено внимателни какво пипаме с ръцете си. Важно е да избягваме да докосваме лицето си, преди да сме ги измили. Освен това е хубаво да дезинфекцираме ръцете си с подходящи за целта гелове или мокри кърпички, за да не прехвърляме микроби на волана на колата или дръжката на вратата, когато влизаме у дома.

Не оставяйте покупките си на плота

Покупките ни от магазина изискват по-голямо внимание. Доказано е, че микробите могат да живеят на повърхности като торби и чанти в продължение на няколко часа. Затова избягвайте да поставяте хранителните продукти на плота или кухненската маса преди да сте ги дезинфекцирали старателно. Най-добре е да оставите покупките си на пода веднага щом се приберете, както и да закачите дамската си чанта или ключовете на закачалка. Иначе има вероятност да ги захвърлите на леглото или близката маса и така да пренесете микробите от тях по най-често използваните мебели.

Свалете мръсните обувки и дрехи

Независимо къде сте били навън, обувките и дрехите ви също са потенциални преносители на микроби. Затова винаги сваляйте обувките и якето си, когато се прибере вкъщи и ги оставяйте на предназначените за това места, а не на дивана или стола на трапезарията. Грешка, която много хора допускат. Също така е най-добре е да се преоблечете, а носените дрехи незабавно да изперете.

Измийте добре ръцете си преди да разопаковате покупките си

След като вече сте свалили мръсните дрехи от себе си, е време да се погрижите за премахването на микробите от ръцете си. Измийте ръцете си добре, след което извадете покупките от торбите и ги дезинфекцирайте. За по-сигурно изхвърлете опаковките, защото са били докосвани от много хора преди това. Поставете продуктите в различни кутии и ги съхранявайте в тях.

Ако все пак сте забравили да дезинфекцирате ръцете си преди да се приберете…

Почистете местата, които сте докоснали с почистващ препарат на алкохолна основа или спирт. Пазете и санитарните си продукти за времето, когато сте навън. У дома сапунът и водата ще свършат достатъчна и по-ефективна работа. 

автор: Мария Николова