Пролетни картофки


Вижте една лесна и бърза рецепта за хрупкави картофи на фурна с розмарин и чесън:

Необходими продукти:

  • 1 кг пресни картофки
  • 2 литра вода
  • 30 г сол
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • 5 с.л. зехтин
  • 2 стръка розмарин
  • 3-4 скилидки чесън
  • сол и пипер
  • 1/2 китка магданоз или копър

Начин на приготвяне:

1. Ако използвате стари картофи, обелете и нарежете на едро. Ако работите с пресни, смъкнете ципата от местата, от които пада, а останалата оставете. Разрежете на половини или четвъртини.

2. Кипнете водата. Щом заври силно, сипете солта и содата и разбъркайте хубаво. Чак след това прибавете картофите. Старите се варят 10-11 минути, а пресните - 7 минути.

3. Докато картофите се готвят, сипете зехтина в тиган или касерола и подгрейте. Малко преди да зацвърчи добавете силно наситнените листа розмарин и намачкания чесън. Посолете и опипрете и пържете докато чесънът стане златен.

4. Прецедете зехтина в голяма купа, като си запазите остатъците в цедката - те ще ви трябват на финала.

5. В същата купа изсипете сварените и много добре отцедени от водата картофи. Поръсете със сол и пипер и започнете да разбърквате като целта е картофите съвсем лекичко да се понамачкат.

6. Прехвърлете картофте в тава и щателно ги разделете, за да не се застъпват, а ако е възможно - и да не се допират. Пъхнете в предварително загрята на 200 градуса фурна без вентилатор за 20 минути.

7. Извадете тавата, обърнете картофите и печете още 20-40 минути до желаната степен на готовност на същата температура.

8. Извадените картофи изсипете в купа и добавете отцедения запържен чесън с розмарин и по желание също наситнени листа копър или магданоз. Разбъркайте, опитайте на соленост и поднесете.

Източник: kulinarno.bg