Сиренето е полезно за контрола на кръвната захар


Добра новина за любителите на сиренето!

След като години наред се препоръчваше то да се консумира само в ограничени количества заради високото съдържание на мазнини, сега канадски учени потвърдиха, че сиренето помага за контролиране на кръвната захар.

Диетолози от университета в Алберта са направили експеримент с плъхове в преддиабетно състояние. Те са давали на мишките както нискомаселно, така и обикновено сирене. И двата вида са се отразили добре на гризачите, съобщава Медикъл експрес.

"Това означава, че сиренето не влошава нещата, а всъщност може да ги подобри, що се отнася до сърдечносъдовите заболявания и риска от диабет" - казва Катрин Чан от екипа.

Как точно сиренето е стабилизирало нивата на инсулина на плъховете, специалистите не могат да кажат. Катрин Чан отбеляза, че то е нормализирало фосфолипидите, които се извличат от млечните мазнини и са важни за много функции в организма.

"Сиренето не нормализира изцяло ефекта на инсулина, но значително го подобрява. И няма значение дали е нискомаслено или обикновено", смята Чан.