Стоенето пред екрана уврежда очите на тийнейджърите


Според доклада, публикуван от базираната в Обединеното кралство компания за грижа за очите „Scrivens Opticians“, процентът на 13-16 годишните във Великобритания, които се нуждаят от очила, почти се е удвоил през последните седем години - от 20% през 2012 г. на 35% през 2018 г. Две трети от тези тийнейджъри са диагностицирани като късогледи.

Изследователите теоретизират, че това значително увеличаване на проблемите с очите сред младите хора е свързано с прекомерното време, което прекарват втренчени в екраните, което може да доведе до напрежение в очите, късогледство и замъглено зрение. Всъщност проучването открива също, че средно 13-16 годишните прекарват около 26 часа седмично, взирайки се в смартфона, играейки видео игри или гледайки телевизия.

„Очите на децата продължават да се развиват до ранна зряла възраст и зрението им също се променя“, коментира в изявление Шиейа Мангат, оптометрист от Scrivens. „Тъй като състояния като късо или далекогледство могат да се случат постепенно с течение на времето, нито децата, нито родителите не могат да„ забележат знаците “, поради което редовните проверки на очите са много важни.“

Освен това, проучването установило, че за родителите не е лесна задача да отделят децата си от екраните; 73% от анкетираните родители заявяват, че е „предизвикателство“ да накарат децата си да спрат да се взират в някакъв тип екрани за няколко часа.

За справка са изследвани 2 000 британски родители, включително 678 родители на тийнейджъри на възраст 13-16 години. По-голямата част от анкетираните родители поне са наясно, че прекаленото време на екрана не е здравословно за децата им, като 62% казват, че смятат, че прекомерното време на екрана може да навреди на зрението на децата им, а две трети твърдят, че се опитват активно да отделят децата си от екраните поради това убеждение.

Сравнително голяма част от анкетираните родители (26%) обаче казват, че никога не са водили детето си на очен тест.

„Тестването на очите на децата ви трябва да бъде приоритет“, добавя Мангат. „Като родители дори и не помисляме дали да отведем децата си при личния лекар, ако се разболеят или при зъболекаря за редовни прегледи, но годишният очен здравен преглед също е толкова важен“.

Изследователите подчертават, че посещението на деца и тийнейджъри на редовни прегледи на очите е изключително важно, особено защото много подрастващи може дори да не разпознаят, че зрението им не е толкова силно, колкото трябва да бъде.