Стритите червени чушки - изненадващ източник на витамин С


При първите признаци на настинка или грип хората обикновено бързат да се запасят с портокали и мандарини, които са известни с високото си съдържание на витамин С. А знаете ли, че има по-богати източници на витамин С от тях?

Това е  стритият червен пипер, който е една от най-добрите възможности за защитата на организма срещу болести и наднормено тегло.

Стритият червен пипер съдържа много повече витамин С от лимоните.

Червените чушки са и мощен антиоксидант – те съдържат витамин В6 и витамин А, които играят важна роля в енергийния метаболизъм на организма. Лютото намалява нивата на холестерол и триглицериди в кръвта и подпомага загубата на тегло, тъй като ускорява метаболизма.

В допълнение трябва да се знае, че капсаицинът в лютите чушки - съединението, отговорно за техния лют вкус, е силно болкоуспокояващо средство и помага за засилване на имунната система. Той подпомага също отварянето на дихателните пътища и изчистването на натрупания секрет.

Разбира се, трябва да се внимава с количествата люти чушки, тъй като прекомерната им консумация може да причини киселини, стомашни болки и диария.

Важно е и как се съхранява стритият червен пипер. Той трябва да се държи на хладни места, като най-подходящ за целта е хладилникът.

Ако в съда проникне влага, афлатоксините (които са канцерогенни) могат да се увеличат и в крайна сметка да доведат до рак на черния дроб.