Създадоха плат, който мирише добре, когато се потим


Това не е сигурен начин да накарате вашите потни дрехи да миришат на приятно, но нова материя е в състояние да излъчва приятен лимонов аромат, когато се потите.

Вече съществуват процеси за вграждане в платовете на аромати като етеричните масла от областта на ароматерапията. Но, сега изследователите са комбинирали идеята с концепции за модерни „интелигентни“ материи.

Екип от инженери от университета в Миньо, Португалия, са разработили два начина за модифициране на памучна тъкан, така че да изпуска аромат на цитрус, когато влиза в контакт с потта. Техните методи за използване на потта срещу самата нея са изложени в списанието ACS Applied Materials and Interfaces.

Учените използвали протеин, открит в носовете на свинете (да, зурлите на свине могат да бъдат ключът към сладникавата миризма), който се свързва с молекулите на аромата. Те също са добавили и това, което е известно като въглехидратно-свързващ модул, за да се свърже с памука. Изобретателите използвали и втори метод, включващ мазнини като липозоми, за да свържат приятния аромат с тъканта.

Обработената със свински протеин тъкан "бързо освобождава аромат", докато липозомите изчистват въздуха с по-бавно и контролирано освобождаване.

Като бонус, цитрусът също е популярно средство за защита срещу насекоми. Прогонването, както на комарите, така и на лошата миризма от тялото, скоро може да бъде най-лесното нещо на света.