Трите най-чести грешки при използването на замразени зеленчуци


Много домакинства предпочитат да използват за готвене замразени, вместо свежи зеленчуци. Макар много нутриционисти да твърдят, че така те загубват голяма част от ценното си съдържание на минерали и витамини.

Но, замразения зарзават има и своите предимства – не се разваля бързо като пресните зеленчуци и обикновено не се налага да се почиства – просто отваряте плика и всичко е готово да отиде в съдовете за готвене.

 Ето кои са най-често срещаните грешки при използването на замразени зеленчуци:

Да се размразяват преди готвене

За разлика от замразеното месо, зеленчуците нямат нужда да се размразяват преди готвене. Дори напротив. Имайте предвид, че преди да бъдат замразени, те обикновено се бланшират и ако ги оставите навън за дълго преди да ги сготвите, могат да загубят текстурата си и да станат разкашкани. Именно да се готвят докато са замразени е едно от големите предимства на този вид продукт. Те могат директно от фризера да се слагат в супи, яхнии, а дори и на скара или грил. Просто трябва да увеличите с около 50% времето на традиционното им готвене.

Избягвайте да ги варите, готвите на пара или приготвяте в микровълнова фурна

Посочените методи на готвене в голяма степен ще направят зеленчука не особено приятен за ядене, тъй като ще е прекалено кашнат. Най-добре замразените зеленчуци да се приготвят чрез сотиране или печене. Така, че обърнете гръб на микровълновата и уреда за готвене на пара и заложете на грил тигана или тавата за печене във фурната.

Не ги съхранявайте твърде дълго

Това, че замразените зеленчуци издържат по-дълго от пресните не означава, че трябва да ги държите във фризера с месеци. Ако веднъж сте отворили плика, имайте предвид, че зеленчуците ви ще „изсъхнат“. Правило ли ви е впечатление как върху оставения за прекалено дълго във фризера зарзават се появяват малки ледени кристалчета? Това всъщност е влагата, която излиза от зеленчука. Ледчетата лесно могат да бъдат измити, но храната няма да има толкова свеж вкус. Затова гледайте да използвате до седмица или две замразените зеленчуци, чиито плик вече сте отворили.