Учени доказаха: Бялото месо е вредно, колкото и черното


Червеното и бялото месо еднакво повишават холестерола в кръвта, въпреки общоприетото мнение.

Това са устонавили учени от института към детската болница в Окланд, Калифорния, съобщи Лента.

Всички видове месо увеличават липопротеина с ниска плътност, наричан също "лош холестерол" заради връзката му с повишения риск от развиване на атеросклероза.

Растителните протеини нямат такъв ефект, предаде БТА.

Употребата на червено месо от няколко години много намаля заради притеснения за връзката му със сърдечносъдови заболявания. Пилешкото се смята за по-здравословна алтернатива. Според авторите на изследването обаче зеленчуците, млечните продукти и варивата са по-подходящи за контрол на холестерола.