Установиха пет вида ядки, които намаляват риска от рецидив при рак


Учени установиха, че пет определени вида дървесни ядки намаляват рязко риска от рецидиви при рак на дебелото черво.

Това са бадеми, пекани, орехи, лешници и кашу

Това е било доказано след провеждането на обсервационно изследване сред 826 пациенти, които са преминали през лечение за трета степен на рак на дебелото черво – най-често включваща оперативна намеса или химиотерапия. Подобни пациенти – които нямат метастази другаде из тялото си - най-често имат 70% шанс да оцелеят до три години след края на лечението.

19% от участниците в експеримента са консумирали между 30 и 60гр. от всички ядки на седмица. При 42% от тях се е намалил риска от рецидиви, а при 57% е била намалена въобще вероятността за смъртност след края на лечението им, сочат резултатите на Американската общност за клинична онкология.

„Множество изследвания в сферата на сърдечните заболявания и диабета са доказали ползите от консумирането на ядки и за нас беше важно да разберем дали те важат и при пациенти с рак на дебелото черво”, заяви авторът на изследването Темидайо Фаделу - учен от Института по ракови заболявания „Дана Фабрър”.

Отделно изследване, обсъдено в сряда преди международната конференция в Чикаго по онкологични заболявания, е било проведено между почти 1000 пациенти със същата диагноза. Резултатите сочат, че хората, следващи средиземноморската диета и спортуващи често са намалили риска от преждевременна смърт и метастази с 42%.