Веганската храна ни прави по-продуктивни


Ново проучване разкрива, че хората, които спазват веган диета, биха могли да бъдат по-позитивни и продуктивни от онези, които ядат месни продукти.

Изследването, поръчано от компанията за доставка на храна City Pantry, установи, че тъмният шоколад, листните зеленчуци и растителните протеини в храните повишават мозъчна дейност и доброто настроение.

Над една трета от служителите на работното място се чувстват демотивирани поради лошия избор на храна, повлиян от професията им и забързаното ежедневие.

Някои от особено вредните храни за доброто настроение и фокуса ни на работното място са ултрапреработени меса и сирена, зърнени култури, чипс и сладки лакомства с висок гликемичен индекс като сладкиши и газирани напитки.

Д-р Найду изследва връзките между консумацията на храна и умствените ни възможности. Той препоръчва консумацията на карфиол, моркови, червен пипер, зеле, тъмен шоколад, риган, броколи, кестени, къпини, ябълков оцет, лук и чесън, тъй като са богати на полифенол, който действа като ключов инструмент за поддържане на тялото и ума ни чрез стабилизация на инсулина, регулиране на чревния микробиом и др.

Това обаче не означава, че трябва да обърнем гръб на естествените мазнини.

Д-р Найду препоръчва и храни с естествени мазнини като ядки, авокадо и екстра върджин зехтин, които засилват концентрацията.

„Мазнините са ключов компонент за психичното здраве. Мозъкът ви се състои от 60% мазнини и за да се представи най-добре, той се нуждае от постоянно снабдяване с Омега-3 мастни киселини. "

Според Оксфордския университет, ако глобалното население стане веган, свързаните с храните емисии ще спаднат с 70% до 2050 г.

„Веганската диета е може би най-добрият начин да намалите въздействието си върху планетата Земя“, казва водещият автор Джоузеф Пур.

Проучвания като това, проведено от City Pantry, са по-широко достъпни от всякога, но едно от първите, установило връзка между веганството и продуктивността, е на група изследователи от Медицинското училище Джордж Вашингтон преди повече от 10 години.

Те наложиха веганска диета на работното място и установиха, че тя подобрява качеството на живот и продуктивността на служителите.

Единственият недостатък е липсата на избор по отношение на храненето навън, но това се компенсира със спада до 40-46% на свързаните с работата увреждания на здравето.