Влюбването е хормонален коктейл, действащ като наркотик


Констатацията, че любовта е наркотик не е просто пикантна фраза, установиха учени. Те доказаха, че в кръвообръщението на човека се задвижват толкова голямо количество невромедиатори, че влюбеното състояние може да се сравни именно с наркотичното опиянение.

Всички се питаме какво точно става в черепната кутия на безумно влюбения човек?

Какви процеси предизвикват замечтания изрази на лицето, блуждаещата усмивка или неудържимото желание да си близо до даден човек, въпреки че наоколо е пълно с други хора, които далеч не са по-лоши.

Ето как учените обясняват наркотичното действие на влюбеността. Ако усетите, че в стомаха ви са запърхали пеперудки, знайте , че в тялото ви е изхвърлен хормона дофамин. След това на сцената излиза белтъкът невротрофин, чието задължение е да предизвиква у вас трайна привързаност към вашия любим/любима. Тази привързаност се изразява в потребността да виждате любимите черти, да чувате любимия глас, да говорите за нето/нея и прочие. Не можете нито да спите, нито да ядете и сте обзети от една единствена идея – да сте по-близо до своя „предмет“. Впрочем симптомите са познати на всички.

След това настъпва намаляване в организма на серотонина, който отговаря за контрола върху нашите желания. Целият този хормонален коктейл не позволява на двойките да се разделят и причинява физически страдания от раздялата, които напомнят въздействието на наркотика. Ето как в организма на влюбения стават сходни процеси както в организма на наркозависимия.

Има обаче и сериозна разлика. Влюбването все пак е полезно. Любовта повишава познавателните и двигателните способности на човека.