Връщане към обичайното меню след дългите пости


Как да преминем от стриктно въздържане от храна по време на Великия пост към обичайното си меню, без да навредим на здравето си? Ето съветите на главния лекар на клиниката "Риммарита" - терапевтът и диетолог Р. Мойсенко, споделени пред радио Sputnik.

Трябва постепенно да се върнете към яденето на месо и други животински протеинови продукти, които не се консумират по време на пост. Факт е, че през периода на въздържание тялото е намалило производството на ензими, които са необходими за тяхната преработка, и не може бързо и рязко да се възстанови, обясни лекарят.

"Трябва да дъвчете продължително месото, за да помогнете на тялото да се усвои и разгради протеините. Не трябва да пиете вода с храна, а 20-30 минути преди хранене се препоръчва да изпиете чаша вода с малко лимонов сок. Това ще улесни по-активното разграждане на белтъчната храна", уточни Мойсенко.

Тя посъветва да започнете с избора на месо на пара или варено, но винаги в комбинация със зеленчуци. Можете дори да хапнете печено с подправки, най-важното е, да има повече зеленчуци, отбеляза диетологът.

"Ако веднага сложите на масата си нещо, приготвено на скара например, изберете парче, което не е прегоряло и го гарнирайте с билки и зеленчуци. Важно е комбинацията между животински протеин със зеленчуци да е в съотношение 1: 2. Избягвайте пържените и пушени продукти", каза Мойсенко.