Храни, които причиняват умора


Експертите по хранене казват, че има храни, които „крадат“ нашата енергия. Ако ги консумираме често, има вероятност да се чувстваме уморени, сънливи и понякога дори депресирани. Умората и липсата на енергия, които понякога изпитваме, не само докато изпълняваме ежедневни дейности, но и докато си почиваме, могат да ни създадат проблеми, а причините са многобройни. Причината за това състояние е, наред с други неща, храненето, въпреки че обикновено дори не ни хрумва.

Експертите обясняват, че има храни, които, ако се консумират в големи количества, водят до чувство на изтощение. Ето кои храни да сведете до минимум.

Тестени изделия

Би било идеално, ако можете напълно да премахнете този вид храна от менюто си и да я замените с пълнозърнести заместители. Тези храни са богати на въглехидрати, повишават нивата на кръвната захар и дават фалшиво чувство за ситост, последвано от внезапен спад в кръвната захар. Поради това в даден момент ще почувствате, че имате много енергия и след това ще настъпи внезапен спад.

Сладкиши

Подобно на тестените изделия, сладките неща могат да изчерпят енергията ни и да действат по същия начин. Експертите подчертават обаче, че не трябва да бъдат напълно елиминирани, защото захарите са необходими за правилното функциониране на мозъка, но при всички случаи те трябва да бъдат сведени до минимум, съобщава "Стил".

Вредни храни

Пържените храни съдържат висок процент мазнини и нисък процент фибри, което забавя храносмилането и по този начин намалява нивата на енергия.

Нискокалорични храни

Когато дойде време за лека закуска, някои хора избират нискокалорични версии на любимите си храни, вярвайки, че са по-здравословен избор. Тази храна обаче е отговорна и за намаленото ниво на енергия през деня.