Защо не трябва да си лягате с мокра коса


В детството ви вашите родителите вероятно са ви повтаряли, че да си лягате с мокра коса е опасно за здравето. Едва ли тогава не са ви обяснили защо е така, но определено това е вярно.  

Разбира се една нощ с мокра коса не може да бъде фатално, но ако го правите системно, тогава със сигурност ви чакат проблеми. Ето какви може да бъдат те:

Възглавницата ще се развали

Голяма част от водата от влажната коса ще попие във възглавницата и е много вероятно да не се изпари и да остане в дунапрена, пяната или пуха. А, както добре знаем гъбичките и бактериите, които "живеят" в леглото ни се размножават активно във влажна среда. Гъбичните спори могат да предизвикат постоянно запушен нос, кашлица или алергична реакция. В тежки случаи, в резултат на алергии, може да се развие бронхиална астма.

Появява се пърхот

Malassezia Furfur са гъбичките, които предизвикват пърхот. Те не се размножават активно в суха среда, но стават неудържими когато е влажно. Затова ако изсушите косата си със сешоар след измиване, гъбичките няма да имат никакъв шанс. Ако системно обаче заспивате в леглото с мокра коса, то пърхотът ще спечели.

Главата ще започне да ви боли

Когато човек си ляга, без да изсушава косата си, страната на главата, която лежи върху възглавницата се затопля много повече от другата страна. Това се дължи на факта, че топлопроводимостта на водата е 23 пъти по-висока от топлопроводимостта на въздуха. Затова вътрешната страна се нагрява като компрес: топлината циркулира от кожата до възглавницата и гърба, а външната страна постоянно се охлажда, тъй като температурата на въздуха е по-ниска от телесната температура. В резултат на това мускулите на шията и главата се натоварват поради неравномерно нагряване и се събуждате с главоболие и схванат врат.

Ще имате хронична умора

В пренебрегната форма гъбичката Malassezia Furfur е опасна не само за пърхот и косопад, но и за това, че пречи на добрия сън. Кожата по главата започва да сърби. Това не е достатъчно, за да се събуди човек и да започне да се почесва съзнателно, но е достатъчно, за да се върти в опит да приеме по-удобна поза. Постоянната липса на сън води до синдром на хроничната умора.

Също така трябва да знаете, че акнето се причинява от акарите Demodex folliculorum, които живеят в мастните жлези и космените фоликули при почти 90% от хората. В повечето случаи Demodex е неактивен. Понякога обаче започва активно да се размножава и след това мастните жлези по лицето се възпаляват и кожата се покрива с неприятно акне. Лекарите смятат, че началото на болестта са хормонални промени и нарушения в имунната система. Но си струва да се отбележи, че акне често се появява на границата на челото и бузите - където върховете на влажната коса се допират до кожата и създават благоприятна и влажна среда за размножаване.