Защо трябва да внимавате с освежителите за въздух у дома


Домашните ароматизатори с различни есенции могат да бъдат източник на замърсяване в дома, предупреждава френската Агенция за безопасност на храните и околната среда (ANSES).

Популярните джаджи, които са предназначени да пречистват и освежават въздуха, могат да имат някои неприятни странични ефекти.

1 400 случая на хора, засегнати от продуктите, са докладвани в центрове за лечения от отравяне във Франция между 2011 и 2019 г.

Някои от случаите са свързани с произшествия при деца, които са поглъщали маслата.

Съобщава се обаче и за нежелани реакции от нормална употреба на ароматизаторите, като раздразнения на очите, гърлото и носа, а също и за ефекти върху дишането. Тези дразнения вероятно са свързани с феноли и кетони в маслата, които са неподходящи за използване в спрейове и дифузори за освежаване на въздуха.

Повечето симптоми не са сериозни и бързо намаляват, когато хората вече не са изложени на химикалите.

ANSES също развенча твърденията, че етеричните масла могат да помогнат за предпазване от коронавируса, като заявява, че не предлагат никаква защита.

По-рано тя посъветва бременни и кърмещи жени и хора, страдащи от респираторни проблеми, да избягват употребата на ароматни масла изцяло.

Дифузерите за освежаване на въздуха, които отделят летливи органични съединения, могат да бъдат източник на замърсяване"в дома, особено когато се добавят към COV, присъстващ в мебелите и почистващите препарати.

Дори естествени съединения като терпени, които присъстват в женшена, босилека и карамфила, могат да причинят дразнене.