4 начина за почистване на филтрите на аспиратора


Рано или късно всяка домакиня вижда необходимостта от почистване на кухненския аспиратор. Но тъй като тази процедура отнема много време и е сложна, мнозина се опитват да я направят възможно най-малко. Това е грешната тактика. Гресът, който се натрупва върху металната решетка, се отстранява много трудно и аспираторът не работи правилно. Сажди и мръсотия проникват в стаята. Ето защо е по-добре да не отлагате "за дълго време", напротив, да измивате филтрите възможно най-често, поне веднъж на всеки три седмици. Нека да разгледаме най-ефективните, доказани и най-важното безопасни начини за отстраняване на мазнини от въздушен филтър.

Съдомиялна

измийте в съдомиялна машина

Най-лесният начин е веднага да „помислите“ за това в съдомиялната машина. Тази машина поддържа необходимата температура и лесно се справя с всякакви мазнини и замърсявания, които обикновено се натрупват на повърхността на филтрите.

В повечето случаи трябва да изпълните само един цикъл при 60 градуса и вашата скара ще бъде като нова.

Единственото нещо, на което си струва да се обърне внимание, е дали производителят на аспиратора ви позволява да измиете филтрите в съдомиялната машина. Тази информация може да бъде намерена в инструкциите на производителя на аспиратора.

Парогенератор

парата изяжда мазнините

Друг начин за машинно почистване на решетките е почистването с пара. Благодарение на това устройство можете да се отървете от мастната подложка без да използвате химикали. Удобна машина ще премахне всякакви замърсявания за няколко минути.

Недостатъците на това устройство могат да се отдадат само на високата му цена, въпреки че като се има предвид колко полезни функции изпълнява в кухнята, цената понякога не изглежда надценена.

Сапун за пране

Този метод също е класифициран като безопасен, но са необходими много повече усилия за отстраняване на мръсотията.

три сапуна и ренде

За да използвате този метод, вземете малко сапун за пране, настържете го, поставете го в съд с подходящ размер и го напълнете с гореща вода.

В това решение ще трябва да потопите алуминиевата решетка в аспиратора. След два часа, когато мазнината се „утаи“, изстържете саждите и мръсотията от повърхността с твърда пластмасова четка.

Ако правите това поне веднъж на всеки три седмици, ще отнеме много по-малко усилия, за да се отървете от мазнината на скарата, за да пречистите въздуха. Ако обаче филтрите са много замърсени, може да се използва следният метод.

Лимонена киселина и сода

Внимание! Този метод е доста агресивен, затова, моля, прочетете внимателно информацията, преди да я използвате.

Ако всичко е наред, поставете филтъра в контейнер с правилния размер. След това напълнете цялата повърхност на мрежата със сода за хляб. След това оставете чайника да заври и добавете две супени лъжици лимонена киселина.

Ако няма киселина, можете да изстискате половин лимон. Изсипете получения разтвор в нашата решетка и изчакайте 10 минути. През това време обикновено се получава реакция и всички замърсители омекват и започват да се "отделят" от стените.

Трябва само да вземем четка и да почистим добре всички клетки. Можете също да използвате търговски почистващи продукти.

Последен съвет: често ще намерите информация за това как най-добре да почистите тези решетки в инструкциите на производителя.

Източник: domsovetoff.ru