7 начина да спестите пари за вода


Миялната машина пести вода много добре, но можете да спестите и вода, като не пускате крана с пълна мощност. Ако замените вана във вана с душ, използвайте пералня с напълно зареден барабан и ремонтирате тоалетно оборудване, консумацията на вода ще бъде значително намалена.

Заедно с водата от отвития кран, значителна част от семейния бюджет отива в канализацията. Никой не мисли за спестяване на пари, стига семейните доходи да са високи. Но веднага щом възникнат финансови затруднения, започва режимът на броене на всяка стотинка. Междувременно предпазването на портфейла от фалит не е трудно. Има ефективни начини да намалите разхода на течности и по този начин да намалите месечните си сметки за комунални услуги.

Спестяваме в кухнята

Консумацията на вода в кухнята е свързана с приготвянето на храна. Храната се измива и след това се готви. Но най-голямата загуба на тази ценна течност се получава при миене на мръсни чинии. Консумацията на вода може да бъде значително намалена. Това няма да повлияе на качеството на готвене или чистотата на плочите. Както се казва, нека спестим разумно от вода.

Съдомиялна

Един от фалшивите митове е, че тези устройства губят твърде много вода. Не е вярно. Използването на съдомиялна машина изисква много по-малко вода, отколкото миенето на ръка.

Използва до 13 литра вода

Ако семейството е голямо, ще бъде възможно да се спестят пари само с помощта на домакински уреди. Статистиката показва, че дори и най-голямата съдомиялна машина консумира максимум 13 литра. Въпреки това, измиването на същото количество мръсни съдове на ръка може да загуби 30 до 70 литра. Спестяванията са поне 2 пъти по-големи.

А съществуващите по-компактни модели консумират само 7 литра на цикъл. Има само няколко съвета. Не активирайте тази техника, докато не се зареди напълно. Изчакайте съдомиялната машина да се напълни до максимума си. Допълнително изплакване трябва да се извършва възможно най-рядко.

Ръчно миене на съдове

Всеки, който по различни причини трябва да измие всички мръсни чинии на ръка, трябва да потърси професионален съвет:

  • Никога не отваряйте крана напълно. По-добре да си купите аератор.
  • Най-лесно е да измиете чиниите веднага след ядене, докато по тях се залепят остатъци от храна.
  • Ако плочите все още чакат сутрин, те трябва да се накиснат за известно време. Всички изсъхнали предмети ще се намокрит и вече няма да е трудно да ги почистите.
  • Детергентът ще ускори измиването, но го използвайте със затворена чешма.
  • Първо намажете съдовете със сапунена вода и едва след това ги изплакнете под чешмата.

Можете също така да спестите пари, като измиете плодове и зеленчуци в отделни чинии и след това ги изплакнете под чешмата. Също така е по-добре да изчакате храната да се разтопи естествено, отколкото да я оставите под течаща вода.

Спестяваме ресурси в тоалетната

Вероятно се губи достатъчно вода, за да се поддържа тялото чисто. И ако има любители на измиването на ръцете, консумацията на ценна течност се увеличава многократно. Някои домакини не се доверяват на деликатни неща, както и детски дрехи, на пералните машини.

7 начина да спестите пари за вода

Душът е по-икономичен вариант от банята.

Личната хигиена е много важна. Мнозина ще твърдят, че тук е просто невъзможно да се спестят пари. Това е невярно твърдение. Невъзможно е да откажете да поддържате тялото чисто, но да не губите допълнително вода върху него, просто е необходимо.

Лична хигиена

Ето няколко съвета, които можете да използвате, за да спестите пари:

  • напуснете банята в полза на душ кабина;
  • сапун със затворена чешма;
  • вода за миене на зъбите предварително в чаша.

Тоалетно казанче

Първо, трябва да отстраните всички течове и за това трябва да поправите оборудването.

По-добре е да инсталирате казанчето с двустепенно казанче. С натискане на един бутон ще се изхвърлят само 3 литра вода. Използването на последното ще забави 6.

Но ако е трудно, можете да поставите една или две бутилки течност в стар резервоар. Това значително ще намали разходите за изплакване.

Шайба

Използването му намалява отпадъците в сравнение с измиването на ръцете. Просто заредете барабана колкото е възможно повече и използвайте допълнителното изплакване по-рядко.

Редуктор на налягането и бойлер

Ако налягането в системата е нестабилно, може да се инсталира регулатор на налягането. Това ще поддържа налягане, без да увеличава дебита.

Редукторът на налягането ще ви даде добра глава, без да увеличавате разходите.

Със значителни разходи са свързани с водоснабдяването с топла вода. Ако инсталирате бойлер, той ще се изплати скоро. И това ще донесе нетни спестявания в бъдеще.

Кран и глава за душ

Благодарение на този дизайн, консумацията на вода може да бъде намалена с 40-50%. Освен това той също стабилизира главата. Приставката е стандартизирана и отговаря на всички смесители.

Има и такива, които искат да спестят пари и по други начини. Те не ограничават потока на ресурси, а просто спират таймера с магнит или ловко го разглобяват и след това обръщат показанията. Такива действия водят до административна отговорност. Трябва да помислите внимателно, преди да ги приложите.

източник: domsovetoff.ru