Подгответе климатика за лятото


С настъпването на лятото климатиците стават верни помощници в защитата срещу жегите. Но използването им крие някои опасности, заяви пред Спутник Антон Ястребцев – еколог и директор на лабораторията „Екология на жизненото пространство“ в Москва.

Преди горещия сезон е по-добре да поканите специалист, който да почисти климатика добре и да смени при нужда филтрите, посъветва екологът. В противен случай можете да станете жертва на

"синдромът на вентилацията" -

шокова реакция на организма към голям брой чужди микроорганизми, попаднали в белите дробове, предупреди той.

"Прахът се натрупва в климатиците, микроорганизмите започват да се размножават върху него през зимата, по-късно умират, но остават много мъртви бактерии и гъбични спори. Когато включим климатиците, всичко това се изхвърля във въздуха, ние го вдишваме и се появява така нареченият „вентилационен синдром ", каза Ястребцев.

Той подчерта, че работещият климатик не премахва необходимостта от редовно проветряване на помещението. Това е една от най-популярните заблуди, че въздухът ще бъде свеж благодарение на това устройство, обясни екологът.

"Факт е, че повечето климатици не пречистват въздуха, а просто го охлаждат и изсушават. Нивото на въглероден диоксид се натрупва, ние не го усещаме толкова рязко, защото въздухът е доста хладен и поради това в помещението ни се струва свежо", каза Ястребцев.

Той също така посъветва, ако температурата не е плюс 40 градуса, а 26-27 градуса да отваряме прозореца по-често и да използваме обикновен вентилатор, който е по-безопасен от климатика.