Честит рожден ден на дънките!


Безспорно една от най-любимите дрехи на света са дънките.

Рожденият им ден е 20 май 1873 г., когато Джейкъб Дейвис и Леви Щраус получaват патент за създаването на джинсови комбинезони за фермери и миньори.

По това време в Щатите тече златна треска, а работниците се нуждаят от здрави дрехи, които да издържат на грубите условия на труд. И ето ги изработени от здрав текстил – деним, с нитове върху джобовете и двоен оранжев шев, който се превръща в запазена марка.

Материалът, от който са изработени, е бил предназначен за палатки. Самото име джинси им е дадено едва през 30-те години на 20-ти век, тъй като платът, от който са се правили, е идвал от италианския град Генуа и на пакетите е имало щампа Genes, която американците произнасяли джинс.

Когато Леви Страус свършва брезента за палатките, той закупува този материал от Ним, Франция. Поради тази причина често платът се нарича деним – de Nimes.

Първоначално тези панталони се носели главно от фермери и каубои. През Втората световна война се превръщат едва ли не във военна униформа.

Дънките, които от дълго време са били само работно облекло, придобиват популярност благодарение на холивудските уестърни от 30-те години на миналия век. Модата за каубои се разнася из Америка, а през 1934 г дамските дънки за красивата половина на САЩ вече са символ на равенство и свобода.

Година по-късно във Vogue била публикувана статия за ранчо със снимки на момичета в дънки. Преходът от униформа към мода не е кратък. Първоначално носенеото на дънки на работа или в университет се смята за неприемливо. Истинското сътресение се случва в средата на 50-те години когато, Мерилин Монро се появила с дънки във филма „Реката не се движи обратно“.

Няколко десетилетия по-късно стават любимо облекло на хипитата. А през 70-те и 80-те години с появата на новите технологии overdye и stonewash настъпва промяна в цветовете на денима и място си правят любимите ни „дупки“.

Днес джинсите продължават да бъдат едно от най-удобните и предпочитаните практични облекла. По улиците вече се виждат не само дънкови панталони, но и ризи, якета, поли и дори чанти.

Интересна теория е, че причината в България джинсите да са по-известни като „дънки“ тръгва от 80-те години, когато главно като контрабанда в страната ни влизат джинси Levi’s серия Donkey. Именно заради този надписа Donkey, който е бил с по-голям шрифт на етикета, се стига до идеята, че тогавашното общество е разчело грешно надписа и го приема като основно наименование.