Да се сгреем с вкусен и лесен борш


Боршът е зеленчукова супа, приготвяна обикновено с цвекло, което ѝ придава наситен червен цвят.

Широко разпространено е вярването, че боршът идва от Украйна, но той е част от кулинарната традиция на много народи в Източна и Централна Европа. Супата се нарича „баршч“ на полски език, „борщ“ на руски, „боршч“ на украински, „борш“ на молдовски и румънски.

Необходими Съставки

цвекло - 900 г.
лук - 225 г.
праз - 225 г.
целина - 2 стръка, нарязана
масло - 50 г.
пилешки бульон - 600 мл.
дафинов лист - 1 бр.
сметана - 150 мл.
сол - на вкус
черен пипер - на вкус

Начин на приготвяне

Цвеклото се вари в подсолена вода за 15 мин. Подсушава се и се охлажда в студена вода. Бели се и се реже на парчета 2.5 см.

Лукът и празът се задушават до пълно омекване. Прибавя цвеклото и дафиновият лист.

Оставя се на диска за около 45 мин., след което се премахва дафиновият лист.

Супата се пюрира и се връща отново на огъня за няколко минути. Сервира се със сметана.