Да спестим от комуналните услуги


Почти всеки от нас си задава въпроса как да спестим от сметките за комунални услуги. Нещо повече, всяка година актуалността му само се увеличава и според твърдото убеждение на експертите ще продължи да расте поради тенденциите в световната икономика. Този материал обсъжда практически съвети за спестяване на електричество, вода и други комунални услуги.

Възможно ли е да се спестят жилищни и комунални услуги

"Много е трудно, ако не и невъзможно, да се спестят жилищни и комунални услуги!" - казват скептиците. За разлика от това оптимистите реагират положително, разчитайки на собствените си аргументи. Статията ще докаже, че истината е в оптимистите, които не се страхуват от безмилостно нарастващите тарифи за жилищни и комунални услуги. Освен това този процес може да бъде изчислен много точно. Когато планирате как да плащате по-малко за комунални услуги, могат да се разграничат два основни слоя на този проблем :

Директни икономии на вода, електричество и газ.

За тази цел в домовете си мнозина установяват режим на пълна икономия, който, въпреки че дава реални икономии на разходи, е много обременителен и неудобен по отношение на комфорта. Е, истината е, не бъдете вечер в тъмна стая, без да включвате светлината и не се ограничавайте по време на сутрешните водни процедури с няколко шепи студена вода от чешмата.
Инсталиране на оборудване за спестяване на енергия и ресурси . Това е по-ефективен слой от проблема, за който има смисъл да говорим по-подробно.

Икономии на вода

Когато започнете да обмисляте начини да спестите от жилищни и комунални услуги, трябва да започнете с вода. Много разпространен метод са модерните водомери, инсталирани в апартамент или къща. Те ще помогнат за ясно проследяване на обема на използваната вода и ще направят подходящи заключения въз основа на получения анализ.

Вторият вариант е модернизацията на санитарното оборудване. Например инсталирането на такива отоплителни устройства и съоръжения, които използват по-малко вода в работата си от традиционните, остарели морално средства. Разбира се, течащите кранове, уплътнения и т.н. трябва да бъдат заменени.

Експертите наричат ​​добрите домакински навици също задължително условие за пестене на вода. Те трябва да станат норма за всеки член на семейството. Така че е необходимо да се предотврати неразумно разхищаване на вода в банята и в кухнята, което, уви, може да се наблюдава в почти всяко семейство.

Спестявания от електричество

Както доказва практиката, могат да се получат осезаеми икономии от електроенергия. Една от конкретните стъпки за такива спестявания е, че са инсталирани двутарифни и тритарифни измервателни уреди. Те са в състояние да дадат икономически ефект буквално изведнъж. По-специално, те ще помогнат да се използват по-изгодни, от финансова гледна точка, нощни цени. Много хора ги използват за отопление на помещения, миене и други битови операции точно през нощта, когато цената на електричеството става по-ниска в сравнение с дневната.

Инсталираните съвременни домакински уреди също дават солиден ефект. И така, инсталирането на модерни модели котли и други отоплителни устройства в банята ви позволява да затопляте необходимото количество вода с много по-малко консумация на електроенергия. Освен това се препоръчва навсякъде в стаите да се използват енергоспестяващи крушки. Докато осигуряват необходимия интензитет на светлината, те изискват много по-малко светлинна мощност, тоест спестяват реални пари.

Спестявания при отопление

Може би най-трудното е да се спести от отопление. Ако сте оковани от система с традиционно централизирано отопление, ще трябва да забравите за всякакви спестявания: след всеки месец ще получавате разписки от специалисти по топлинна енергия с много големи суми, които при всичките ви усилия едва ли ще успеят да опровергаят. Да не говорим за факта, че страхотните суми в такива квитанции не винаги отразяват адекватно топлинното състояние на корпуса: много често трябва само да мечтаете за необходимото ниво на топлина.

Една смела актуализация на цялата отоплителна система може радикално да реши този много често срещан проблем . За да направите това, трябва:

Сменете старомодните чугунени отоплителни батерии за модерни, изработени от леки трайни материали и пълни със специални съединения. Такива батерии позволяват на собственика да зададе желаното ниво на топлина.
За да стане гореспоменатото обаче, е необходимо допълнително да се инсталира специален котел, който с помощта на вградената в него автоматика ще регулира температурата в самите помещения: ако падне под зададената , автоматиката веднага ще направи "заключения" и ще включи допълнителен ресурс за отопление.

Разбира се, след всичко казано, можете да се усмихвате иронично: защо, подобна актуализация изисква много пари. Наистина го правим. Инвестицията им в дом обаче ще даде осезаем ефект още през първите месеци на работа и цялата похарчена сума може да се изплати за година-две. Следователно имате избор: или оставете всичко, както е, и все пак плащайте много пари за общинския апартамент, или смело вървете по пътя на реалните спестявания. Пожелаваме ви да направите правилния избор.

Източник: housetip.ru