Изберете цвят и научете повече за себе си


Концепцията за въздействието на цветовете е разработена за пръв път от Йохан Волфганг фон Гьоте. Според него всички тъмни цветове успокояват, а светлите – възбуждат, като въздействат както на физическо, така и на психично ниво. Цветовете се възприемат асоциативно – например, синьото е „студен” цвят. Минавайки през очите, възприето за цвят достига до всички органи и предизвиква осезаеми усещания. Доказано е, че цветът оказва влияние върху кръвното налягане – то се понижава от синьото и зеленото и се повишава от жълтото и червеното.

Намислете си три цвята.

Бяло, Черно, Сив, Сребрист, Червен, Розов, Жълт, Оранжев, Зелен, Син, Кафяв

Поставете под номер 1.   2.   и 3.   по един от тези цветове
1. характеризира Вашето емоционално състояние в момента.
2. характеризира Вашата личност
3. показва взаимоотношенията Ви с другите и как се отнасяте към тях

Белият цвят

Ето какво означва цветът, ако е един от избраните от Вас:
1. Вие се намирате в пълно равновесие и мир със себе си. Взели сте много важно решение и сега се наслаждавате на своя избор. Поздравления! „Белият рицар” е символ на спасението, в християнството белият цвят е символ на вярата, чистотата и истината.
2. Белият цвят е символ на искреност и чистосърдечност. Белият цвят характеризира съвършенството и завършеността, демонстрира абсолютното и окончателно решение, пълната свобода на възможностите и премахване на препятствията. Белият цвят управлява функциите на ендокринната и зрителната система. Белият цвят осветява, обновява всички цветове в организма, помага да се премахне сковаността. В облеклото белият цвят означава начало. Белите дрехи омекотяват кожата, правят я по-нежна.
3. Фундаменталното му качество е равенството, тъй като включва в себе си всички цветове. Той винаги вдъхновява, помага, внушава определена вяра. Белият цвят е символ на социалното съгласие и мира. В Африка е използван от жреците. Ако се принесе в жертва бяло животно, това е знак на примирие с боговете. Ако домът отвътре е боядисан в бяло, в него ще има съгласие, ако в бяло са боядисани вратите, човекът, който влиза, оставя злото отвън.

Черният цвят

Ето какво означва цветът, ако е един от избраните от Вас:
1. Черният цвят означава недостиг или липса на нещо в живота, от черното трябва да се излиза бавно, като се разрежда с други цветове. Черният и белият цвят помежду се се гасят, вече не носят първоначалната си информация и не потискат психиката. По принцип, черно облекло се избира при депресия и когато се отхвърлят околните. Преминавате през някаква трудност в момента, липсва Ви подкрепа. Трябва ви време, за да се отпуснете и да погледнете на нещата от друг ъгъл. Няма неразрешим проблем.
2. Черният цвят съдържа обещание, че „всичко ще бъде наред” и надежда, но при това трябва да помните, че той няма да ви пусне такива каквито сте били по-рано. Когато настъпи депресия, остават само негативните характеристики на черния цвят, който винаги, подобно на смъртта, намеква за тишина и спокойствие. В Африка принасянето на черно животно в жертва означава молба за дъжд. Черните белези на тялото означават болест. Черното е начин да останеш незабелязан, да скриеш и да опазиш своите ценности.
3. Черният цвят винаги скрива в себи си онова, което носи, той е загадъчен и се използва във филмите на ужасите. Предизвикващ любопитство, привличащ и плашещ, той винаги призовава човека да освободи своята същност, т.е. човек трябва да мине през черното, за да познае бялото. В очите на другите вие сте една потайна личност, до същността на която е трудно да се достигне.

Сивият цвят

Ето какво означва цветът, ако е един от избраните от Вас:
1. Сивият цвят свързва противоположните качества на черния и белия цвят. Единствената цел е стабилност и хармония. Сивият цвят навява самота, тъй катосе намира на границата между черния и белия. Хората, които предпочитат сивия цвят, не вярват, че емоциите могат нещо да решат, не вярват в искреността на емоционалните преживявания, смятат, че емоциите могат да се проявяват само при определени обстоятелства. Оттук идва и тяхната емоционална сдържаност.
2. Сивият цвят стабилизира процесите наоколо, но винаги изглежда някак раздвоен, тъй като същевременно навява тъга и меланхолия. В негативен план този цвят напомня старостта, болестта, недостига. В положителен смисъл сивият цвят носи увереност и сила. Очаквате с готовност положителното развитие във вашия живот. Изпълнен сте с надежда.
3. Ако той преобладава в дрехите, за човека е характерен стремежът да открие идеалните чувства и усещания, които носят вътрешна хармония и спокойствие. Този цвят дава сила на слабия и уязвимия. Сивата дреха дава възможност за свобода и добре успокоява нервите, този цвят се облича при нервно изтощение. Емоционално сдържана личност сте. Изпитвате трудности в общуването си с околните, смятате, че са малко хората които ви разбират и пред които можете да бъдете себе си.

Сребърният цвят

Ето какво означва цветът, ако е един от избраните от Вас:
1. Сребърният цвят е знак за заблуда. Опитвате се да прикриете нещо или смятате, че от ва с се прикрива и това ви прави емоционално неустойчив, изпитвате угризения. Личността избрала този цвят съяо е много изобретателна и може бързо да се нагажда при трудности.
2. В негативното си значение сребърният цвят е свързан с неспособността да се вземат решения, самоизмама, илюзии относно това, което се случва. Често този цвят се асоциира с лунната пътека. Човек, който обича този цвят, не може да поема отговорност. В митологията сребърният цвят е символ на сребърната нишка, която свързва душата и тялото. Сребърното може да лекува – успокоява нервите, нормализира жлезите с вътрешна секреция, и влияе благоприятно на бъбреците.
3. Сребърният цвят е устойчив, намалява вълнението, освобождава от емоционалната скованост, способен е да прониква навсякъде, умее да прекратява споровете и да разкрива фантазиите на хората. Влияете положително на хората около вас.

Червеният цвят

Ето какво означва цветът, ако е един от избраните от Вас:
1. Червеният цвят подпомага дейността на жлезите с вътрешна секреция, изработката на адреналин, свързан с органите на размножаването, повишава температурата на тялото, прави мускулите еластични, а ставите – подвижни. Чувствате се силни, не само физически, но и психически. Червеното е знак за любов.
2. Червеният цвят олицетворява могъществото, силата, волята за победа. Хората, които харезват, червеното, винаги постигат онова, което искат, винаги са в движение, винаги са извор на енергия. Обичат да бъдат първи, но невинаги могат да бъдат – това зависи от разрушителните им качества. Девизът им е „Да оцелее най-силният”. Червеният цвят символизира страстта, възбудеността. Човекът, който носи червено, обича страстно, мрази страстно и страстно вярва. Склонен е към импулсивни постъпки, необмислени предварително, този цвят го кара да бъде активен във всичко, вдъхновява и насочва силите за продължаване на започнатото, олицетворява победата и способността точно да се нанесе удар. Търсейки винаги справедливост, той е добър реформатор, но постоянно трябва да бъде убеждаван, че е велик, ако не – може да разруши всичко и да запали война, без да мисли за жертвите. Тези хора винаги привличат вниманието, те са демонстративни и прями.
3.Червеният цвят управлява сексуалните отношения, той тласка към сближение дори да няма истинско влечение.
В митологията червеният цвят се използва много. Богът на войната се облича в червено, в Африка червеното означава „безкрайно те обичам”, в хералдиката на кръстоносците червеното означава любов към Бога, ближния, но също ярост и жестокост. В християнството е символ на великолепието и пролятата кръв.

Розовият цвят

Ето какво означва цветът, ако е един от избраните от Вас:
1. Розовият цвят означава романтика, доброта, лобюв, страст. Той предизвиква чувсто на комфорт, успокоява, спасява от натрапчиви мисли, помага в криза. За хората, които го харесват, е характерна извънредната чувствителност
2. Хората, които харесват цвета на орхидеята имат ярка индивидуалност, а понякога – излишна екзотичност и непреклонност.
3. Отношенията ви с околните са хармонични. Вие сте самоуверени и това ви прави достойни за уважение.

Жълтият цвят

Ето какво означва цветът, ако е един от избраните от Вас:
1. Жълтият цвят олицетворява ума и вниманието, той е най-гъвкавият, прониква навсякъде, помага да се преодолеят трудностите, подобрява концентрацията и мисленето. Под въздействието на жълтия цвят се вземат бързи решения и мигновено се изпълняват.
2. В митологията жълтото се олицетворява със Слънцето, топлината, пролетта и цветята. Ако някой иска да носи жълто, значи той се стреми към вътрешна хармония, спасение от неприятностите и желание да се действа съзнателно. Основната потребност на тези хората е да се покажат, те търсят свободни отношения. Жълтият цвят спасява от лъжливата срамежливост и мислите от типа „не съм достатъчно добър”.
3. Хората, привърженици на жълтото, не обичат глупаците. Обичат да влизат в спор и да им се възхищават, имат висока самооценка и са уверени в себе си. Жълтият символизира интуицията, съобразителността, оригиналността.

Оранжевият цвят

Ето какво означва цветът, ако е един от избраните от Вас:
1. Този цвят действа много меко, влиянието му е топло, радостно и възбуждащо. Той е свързан със стремежа да се постигне самоутвърждаване. Оранжевият цвят е цветът на топлината, блаженството, на мекия блясък и залязващото слънце. Той радва и носи добро настроение, на практика винаги има благотворно влияние и показва радостните страни от живота.
2. Оранжавото принадлежи на свръхемоционалните хора, те са блестящи, но неравномерно надарени ,изумяват околните с гъвкавостта си и многостранността на психиката си, често имат художествен талант, доброта, отзивчивост. Но в същото време са повърхностни, имат неустойчиви интереси, постоянна потребност от нови занимания. Оранжевият цвят укрепва волята, поддържа сексуалността, активизира жлезите с вътрешна секреция, регулира обменните процеси, лекува пикочнополовата система, подобрява кръвообращението и цвета на кожата. Той оказва поддръжка в тежка ситуация, връща загубеното равновесие и се смята за един от най-добрите цветове в психотерапията.
3. Вие сте личност, с която се общува лесно и с удоволствие, затова и обкръжението ви от близки хора е голямо. Хората ви смятат за талантливи и доста емоционални. В общуването си със срещуполижния пол нямате проблеми, вие сте доста харесвана личност.

Зеленият цвят

Ето какво означва цветът, ако е един от избраните от Вас:
1. Зеленият цвят се получава от сливането на синия и жълтия – те взаимно се допълват. В зеленото е заложена потенциална енергия – този цвят не отразява спокойствие, а вътрешно напрегнато състояние. Зеленото отразява отношението на човека към самия себе си. Този цвят символизира процъфтяването и новите начинания.
2. Хората, които предпочитат зеленото, по принцип виждат двете страни на ситуацията, умеят да оценяват шансовете за благоприятен изход, имат висока работоспособност и са склонни да помагат на другите. Те са приветливи, но и много тайнствени, имат собствен свят, който не разкриват на никого.
3. Зеленият неутрализира действието на останалите цветове, помага да се разсеят негативните емоции, носи спокойствие и умиротворителност, помага на концентрацията и на вземането на решения, помага при шок и има сънотворно действие.  Действа добре на страдащи от клаустрофобия. Не се учудвайте, че близките ви ви търсят, когато имат проблем или трудност, вие просто умеете да успокоявате и да давате добри съвети.

Синият цвят

Ето какво означва цветът, ако е един от избраните от Вас:
1. Синьото създава предпоставка за дълбок размисъл над живота и истината. Синият цвят символизира постоянство, упоритост, настойчивост, преданост, сериозност, строгост. Хората, които го предпочитат, се стремят към ред и систематизация, те винаги имат своя гледна точка, предани са на делото си.
2. В митовете синият цвят е божествена проява и цвят на загадъчността. Синият цвят е загуба на реалността, мечта, фанатизъм. В този цвят са облечени маговете и вълшебниците. Облечените в синьо през средновековието знаели истината. В древен Египет вътрешността на пирамидите се боядисвали в синьо, скарабеят също е син, Буда и Кришна са сини. Синият цвят на знамената означава свобода, обединение. Синьото възстановява нервната система, помага при разсеяност, при сърцебиене, при разстройства на червата, балансира емоциите и намалява кръвното налягане.
3. Хората, подложени на стрес и напрежение не харесват синия цвят, отхвърлят го и пушачите. Предпочитат хо хора, които търсят хармония с околните и със себе си. Отношенията ви с близките са хармонични и добронамерени, не допускате нервни хора в обкръжението си.

Кафявият цвят

Ето какво означва цветът, ако е един от избраните от Вас:
1. Кафявото изразява жизнеността на тялото. Хората, които предпочитат този цвят, желаят физически отдих и покой.
2. Кафявият цвят носи стабилност, преданост, той успокоява по време на тревога и вълнения. Влияе много добре при нервно изтощение, когато на човек му се струва, че ситуацията е неразрешима. Отхвърля се от хората, които искат да намерят индивидуалността си и които търсят независимост и внимание
3. Вие сте общителна личност, имате нужда от внимание и обичате когато хората се интересуват от вас.

Източник: Магазинче за желания