Любов от първата асана - Ден на йогата


21 юни е Международен ден на йога

На 11 декември 2014 г. Общото събрание на ООН прие с абсолютно мнозинство резолюция, по силата на която 21 юни  – денят на лятното слънцестоене, става Международен ден на йога. заради всестранната полза от тази древна практика за здравето и благополучието в нашия модерен свят”. В края на 2016 г. ЮНЕСКО добави йога в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството.

Причината светът да припознава йога като изключителна ценност на общочовешката култура се корени в дълбините на знанието и познанието за човека и неговото естествено, природосъобразно себеосъществяване посредством добре разработени от хилядолетия практики за тялото, ума, интелекта и битийността на съзнанието. Признанието на йога се базира и на факта, че в съвремения свят йога се практикува масово достъпно и общоприето в различните общества, при това не само като средство против, но като абсолютна алтернатива на стресовия начин на живот и на естествената природна податливост на човека към стреса като цяло.

Идеята за празнуване на Международния ден на йога не само в София, но и в други градове на България, възниква още в процеса на подготовката на първия Международен ден на йога през 2015г., когато спонтанно се присъединява Пловдивския културен институт и започва да организира синхронно честване в своя град. Този пример бива последван с непринуден ентусиазъм от школите и практиците по йога в редица други градове. През годините броят на участващите градове се увеличава, присъединяват се и някои села.  Тази година Международния ден на йога се празнува в 43 населени места в България, сред които са най-големите градове – София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Плевен и др., редица по-малки градове и пет села.

Централното събитие на МДЙ в България и тази година ще се състои в София на 20 юни  от 17:00 ч. до 20:00ч. пред Националният дворец на културата. И тази година организаторите предлагат разнообразна програма от йога практики, но на открито и за по-кратко време поради спазване на противоепидемични мерки. Входът е свободен.

Едновременно с това школите по йога както в София, така и в цялата страна, ще отбележат празника по свой специфичен начин със събития, продължаващи през целия месец юни, като голяма част от тях ще бъдат онлайн. Те ще могат да бъдат гледани на фейсбук и на уебстраницата на Международния ден на йога – България.

Честванията на Международният ден на йога в България се осъществяват под патронажа на посланика на Република Индия Н. Пр. г-н Санджай Рана. Събитието се организира от посолството на Република Индия в сътрудничество и с прякото участие на редица правителствени и неправителствени организации -Българска федерация по йога, Българска йога асоциация, фондация “Изкуството да живееш” – България,  Асоциация “Индия”, Индологическа фондация “Изток-Запад”, и с активното участие на всички широко представени школи по йога и десетки йога-клубове в България.

Източник: iyogadaybg.com