Мръсният въздух повишава кръвното на децата


Въпреки че разпоредбите за предпазване в пандемията изчезват, може да има много добра причина децата да продължат да носят маските за лице. Неотдавнашно проучване установява, че излагането на замърсяване на въздуха може да доведе до високо кръвно налягане при децата, съобщава „Стъди Файндс“.

Дори да започнат да избягват мръсния въздух по време на юношеството, вдишването на замърсен въздух като деца може да увеличи риска от развитие на хипертония като възрастни, показва проучването.

Учените са изследвали над 350 000 деца на възраст между 5 и 12 години от САЩ, Китай и Европа. Екипът анализира 14 различни проучвания, разглеждайки ефектите от различни по размер частици върху кръвното налягане на децата.

Резултатите показват, че краткосрочната експозиция за по-малко от 30 дни на по-големи, груби частици, е достатъчна да повиши значително кръвното налягане.

Авторите на изследването откриват същия резултат при деца, изложени на фини частици и азотен диоксид от замърсяване на трафика за по-дълъг период. По-продължителното излагане на двата вида частици също повишава диастолното налягане - най-долното число, отчитащо съпротивлението на кръвния поток в кръвоносните съдове.

„Нашият анализ е първият, който внимателно проучва предишни изследвания, за да оцени както качеството, така и големината на връзките между замърсяването на въздуха и стойностите на кръвното налягане сред децата и юношите“, казва водещият автор на изследването професор Яо Лу в съобщение в медиите. „Констатациите предоставят доказателства за положителна връзка между краткосрочното и дългосрочното излагане на определени замърсители на въздуха в околната среда и кръвното налягане при деца и юноши.“

Предишни проучвания разкриха, че белите дробове на детето могат да дишат в по-високи концентрации околните частици от възрастните. Това предполага, че децата могат да бъдат изложени на по-голям риск от неблагоприятни ефекти на замърсяването на въздуха.

Високото кръвно налягане през детството и юношеството е рисков фактор също за хипертония и сърдечни заболявания в зряла възраст.

Екипът е разделил изследванията на групи въз основа на продължителността на излагане на замърсяване на въздуха и на състава на замърсителите на въздуха. По-конкретно, изследователите са изследвали азотен диоксид и частици с диаметър 10 микрометра (груби) или 2,5 микрометра (фини).

Проф. Лу от Клиничния изследователски център в Централния южен университет в Чанша, Китай, съобщава, че както краткосрочното, така и дългосрочното излагане на замърсители на околния въздух са повишили стойностите на кръвното налягане сред малките деца и юношите.

„За да се намали въздействието на замърсяването на околната среда върху кръвното налягане при деца и юноши, трябва да се положат усилия за намаляване на излагането им на замърсители на околната среда“, добавя Лу. „Освен това е много важно рутинното измерване на кръвното налягане при деца и юноши, което може да ни помогне да идентифицираме хората с повишено кръвно налягане рано.“