Преболедувалите covid - с имунитет за десетилетия


Хората, които са се възстановили от COVID-19, развиват стабилен имунитет срещу коронавирус, който може да осигури на възстановен пациент защита от повторна инфекция в продължение на няколко десетилетия, дори ако самата инфекция е относително лека, съобщи Би Би Си.

Успоредно с това две проучвания на американски учени стигнаха до този неочакван извод. Първото - проведено от имунолози от Университета на Вашингтон в Сейнт Луис, Мисури - беше публикувано тази седмица в списание Nature. Второто – е дело на екипа на лабораторията по молекулярна биология в университета Рокфелер в Ню Йорк, все още не е тествано от научната общност и досега е публикувано като неокончателно заключение.

Доскоро се смяташе, че имунитетът срещу коронавирусна инфекция няма да продължи дълго. Учените направиха такова заключение въз основа на резултатите от многобройни проучвания, които показаха, че при повечето пациенти концентрацията на специфични антитела в кръвта (те осигуряват защита срещу вируса) започва да пада бързо в рамките на няколко месеца след възстановяването.

Повечето експерти изчисляват продължителността на ефективната имунна защита на около 1,5-2 години, така че резултатите от новите проучвания са приятна изненада за тях.