Няколко съвета как да готвим миди


Мидите са не само вкусен деликатес, но и много полезен продукт, който съдържа висококачествен естествен протеин. Също така, съставът на тези мекотели включва повече от 30 микроелемента и минерали. Но, за да се запази хранителната стойност на мидите, трябва да се научите как да ги приготвяте правилно.

Благодарение на нежния си сладко-солен вкус, както и на ниското си калорично съдържание, те са придобили широка популярност в различните кухни по света - варени миди с различни сосове, с ориз, на салати, яхнии, супи. Мидите може да се панират, да се варят и да се мариноват. Те се съчетават перфектно с картофи, макаронени изделия, ориз, риба, месо и зеленчуци.

Ето и няколко ефикасни съвета как да приготвяте миди у дома.

Как да изберем мидите?

Свежите миди миришат само на море. Ако имат неприятна миризма, това означава, че продуктът се разваля. Когато избирате мекотели, трябва да обърнете внимание дали черупките им са плътно затворени. Ако купувате замразени белени миди, погледнете техния цвят - трябва да е светложълт. Също така имайте предвид, че ако пукнатини по повърхността на мекотелите, това показва, че те са били или размразени или съхранявани неправилно. И следователно не само са загубили своите полезни свойства, но могат да бъдат и опасни за здравето. Също така е важно да се знае, че големите миди са много по-вкусни и по-сочни от малките.

Как да готвя пресни миди?

Свежите миди трябва да се приготвят в деня на закупуването им, но ако се наложи може да се съхраняват в хладилника за максимум два дни. Преди да започнете да готвите миди с черупки, те трябва да бъдат добре измити от пясък и водорасли. Основното нещо при готвенето им, е че обелените миди се варят за около пет минути, и тези в черупки - докато клапите се отворят. Идеалният сос за готовите миди е смес от лимонов сок, бяло вино, зеленчуци и чесън.

Консумирайте ги в деня на приготвянето, защото след това вкуса се губи и лесно се развалят. За да запазите изтънчеността на това ястие, можете да го сервирате с лимон, зеленина и добро бяло вино.

Приятен апетит!