Плесените в жилището могат да ни разболеят


Мухълът по стените на жилището може да причини различни заболявания, предупреди Максим Дяков, инженер от Катедрата по микология и алгология към биологическия факултет на Московския държавен университет пред радио Sputniк.

Плесените не са просто неприятен дефект, те се образуват от натрупването на микроскопични гъбички от различен тип. Някои от тези гъби са патогенни, тоест могат да се размножават в човешките тъкани и да доведат до сериозни заболявания като микози и алергии, предупреди Дяков.

Здравите хора са устойчиви на въздействието на гъбичките, ако концентрацията на тези патогени е ниска, каза той. Но ако човек страда от хронични заболявания или е претърпял операция, той е изложен на риск. Мухълът е особено опасен за хора с отслабена имунна система.

"Струва си да се страхувате в случай на отслабване на организма. При имунодефицит много често настъпва смърт от микози (заболявания, причинени от микроскопични патогенни гъби)", каза експертът.

В случай, че човек е принуден да приема антибиотици, той е още по-уязвим към гъбична инфекция.

В допълнение към гъбичната инфекция, хората по стените на чиито жилища се появяват тъмни петна са изложени на риск от алергии, тъй като спорите, освободени от плесените са алергенни, добави Дяков. Според него има само един начин да се избавим завинаги от плесента - да премахнем първопричината й, тоест влагата.

"По стените тези гъби обикновено се появяват в резултат на конденз, намокряне и теч на тръби", каза Дяков.

Стената трябва да е суха, подчерта той. Освен това експертът препоръча използването на специални препарати за борба с гъбичките по стените.