С какво да перем - прах, гел или капсули


Прах, гел или капсули за пране - на пазара има такъв избор от препарати за пране, че със сигурност не веднъж сте си задавали въпроса, кой от тях е най-добър. Ще бъдете изненадани, но няма универсален отговор. Защо? Прочетете в редовете по-долу!

Прах за пране

Прахът е най-често срещаният и разпространен препарат за пране. Това не е изненадващо, защото отдавна е известен като тежка артилерия срещу всякакви, дори и най-упоритите петна. Благодарение на абразивните частици прахът изпира дрехите перфектно и по-добре от всяко друго средство се справя с упорити петна.

  • Когато избирате да перете с прах, важно е да запомните, че може да не се разтвори добре, особено при избор на кратки програми и ниски температури.
  • Прахообразните микрочастици може да не се изплакнат напълно по време на пране и да останат върху дрехите.
  • Тъканта става груба, а с течение на времето започва да се накъсва. Дрехите стават нееластични, твърди и безформени.
  • Много от производители включват фосфати в праховете - елементи, които усилват ефекта на почистващите компоненти. Големите количества фосфати могат да причинят алергични реакции и да повлияят неблагоприятно на човешкото здраве. Проучете внимателно състава - по-добре е да избягвате продукти с фосфати.

Гел за пране

Гелът се разтварят във вода по-бързо от прахта и следователно е по-ефективен за кратки програми на изпиране: всички активни вещества имат време да влязат в контакт с тъканите и след това да се изплакнат. Най-важното не оставя следи по дрехите и има нежен ефект върху тъканите.

  • Ако искате да намалите консумацията на енергия изберете гел за пране, тъй като се разтваря бързо и лесно в студена вода.

Капсули за пране

Най-иновативният, концентриран и удобен препарат за пране са капсулите, всяко отделение на които съдържа уникален набор от активни съставки, разделени от водоразтворим филм. Всяка капсула е предварително дозирана с необходимото количество препарат за най-ефективно изпиране. Капсулите са компактни и заемат малко място за съхранение.

  • Когато избирате капсули, трябва да вземете предвид разликите в количеството на активните съставки. Моно капсулите съдържат само препарат за изпиране и следователно може да не работят добре срещу петна - по-добре е да изберете двукомпонентни капсули, които съдържат и препарат за премахване на петна. Трикомпонентните капсули се считат за най-добрите: в допълнение към гела за почистване и отстраняване на петна, те съдържат подобрител за цветовете. По този начин тъканите запазват цвета и вид си, след голям брой изпирания.

Как ПРАВИЛНО да използвате капсулите за пране?

Поставете капсулата на дъното на празния барабан, по-близо до задната стена и след това заредете прането. Тази последователност е от съществено значение за ефективно изпиране, тъй като водата навлиза в барабана отдолу, разтваря капсулата и равномерно разпределя активните вещества вътре в пералнята.

Ако поставите капсулата върху прането, тя може да не се разтвори напълно, което ще се отрази на качеството на прането.

За какво да внимавате когато избирате препарат за пране?

Когато избирате препарат, трябва да прецените какви неща ще перете.

  • За цветни тъкани е по-добре да използвате специални продукти с надпис "за цветни", защото те не съдържат избелващи съставки.
  • За бебешки дрехи използвайте хипоалергенни продукти и продукти за чувствителна кожа, които са със специална маркировка върху опаковката. Тези продукти имат неутрален аромат и не причиняват алергии, като същевременно вършат отлична работа за премахване на петна. Същите могат да се използват и за пране на дрехи за хора с чувствителна кожа, за които обикновените препарати причиняват дразнене или алергични реакции.
  • Не използвайте прах за пране или омекотители за спортно или мембранно облекло, тъй като те запушват порите на тъканта. В този случай капсулите действат най-добре.
  • За да перете дрехи от вълна и коприна, трябва да използвате специални препарати обозначени с надпис "за вълна и коприна" или деликатни тъкани.

Коя е най-добрата температура за пране?

Прането при температура 30-40 градуса запазва цвета и формата на тъканите. За да е ефективно изпирането при 30-40 градуса, трябва да изберете продукти с ензими. Ензимите са биоразградими естествени компоненти, които ефективно измиват различни видове мръсотия дори в студена вода и като правило се унищожават при високи температури.

 

Омекотител за дрехи - кога се използва?

Омекотителят придава на дрехите мекота и приятен аромат благодарение на своите микрогранули и аромати. Балсамът "гаси" статичното електричество и предотвратява образуването на топчици (спластяване) по тъканите, поради което е незаменим при пране на синтетични дрехи.

Не използвайте омекотетел за спортно или мембранно облекло, тъй като той запушва порите на тъканта!
Източник: 1001idei.com