Полезните качества на лимоните


Лимонът е хибридно цитрусово дърво от семейство Седефчеви. В диворастящо състояние може да се види в Индия и Индокитай. Сокът на плодовете на лимона съдържа между 5 и 6 процента лимонена киселина, която придава кисел вкус, а специфичният аромат се дължи на етерично масло. Произходът на лимона не е напълно уточнен, но се счита, че за първи път лимоновите дървета растат в Индия, северен Мианмар и Китай. Лимоните стават популярни в Европа през 1 век от н.е., в Римската империя, но в началото не са били широко култивирани и използвани.

Лимонът често е използван като антисептично средство и антидот на редица отрови, а някога моряците са го използвали като средство срещу скорбут. Месестата част на лимоновия плод съдържа значително количество органични киселини, пектинови вещества, захари, каротин, фитонциди, витамини, рутин, калций, мед, магнезий, калий, флавоноиди и други. Най-високо ценен е плодът заради голямото количество аскорбинова киселина, витамин C. В семената на лимона се съдържат множество липиди и горчиви вещества като например лимонин. Ароматът на лимона се дължи предимно на лимоновото етерично масло, съдържащо терпен, до 90% α-лимонен и цитрал.

  • Прочистване на червата – горчивият вкус на лимоните увеличава перисталтиката на червата, което спомага за изхвърляне на токсините от организма и подобряване на тяхната работа. Добавете сока на един лимон в чаша топла вода и я изпийте сутрин на гладно. Можете да разтворите в течността и малко мед.
  • Настинка и грип – лимоните съдържат голямо количество витамин С и флавоноиди, които се борят с инфекциите в организма; това включва грип, настинка и слаб имунитет.
  • Детоксикация на черния дроб – пиенето на пресен сок от лимон пречиства черния дроб, особено ако се пие на гладно сутрин, смесен с малко вода.
  • Баланс на химичните реакции – киселинният характер на сока има алкализиращ ефект върху телесните течности, като спомага за възстановяване на равновесието на ph в организма; колкото и да е странна тази зависимост, много често киселите храни имат алкален характер, а алкалните – кисел.
  • Алергии – лимоните съдържат фитонутриента хесперетин, за който е доказано, че облекчава симптомите на алергия.
  • Мозък и нервна система – съдържащият се в кората на лимона флавоноид тангеретин помага ефективно в борбата с болестта на Паркинсон и някои заболявания на нервната система.
  • Проблеми с очите – водоразтворимият витамин Р, рутин, подобрява състоянието на хората, които имат очни проблеми, освен това има благоприятен ефект върху заболяването диабетна ретинопатия.
  • Диабет – хесперетинът понижава нивото на кръвната захар, ако то е високо, затова е полезна съставка за диабетиците.
  • Камъни в бъбреците и жлъчката – лимонената киселина в лимоновия сок спомага за разтварянето на камъните в жлъчката и бъбреците, а освен това понижава риска от образуването им.
  • Против стареене – витамин С е активен антиоксидант и спомага за неутрализиране на свободните радикали в организма, които са свързани със стареенето и с появата на повечето болести.

Източник: Lamqta.com