Ползите от къната за коса


Косата Ви е безжизнена и изтъняла? Искате да се прeборите с косопада и отново да се радвате на здрави и дълги кичури? Ако никога да не сте успявали да сдобиете с дълга и красива прическа, то сега е моментът да опитате като се доверите на къната. А ето и някои от ползите, които ще ви донесе.

Насърчава растежа 

Къната съдържа мощни фитохимикали, включително танини и феноли. Те стимулират фоликулите, увеличавайки тяхната здравина и предотвратявайки честия косопад. Благодарение на това, косата става по-гъста и много по-лесно ще успеете да се сдобиете с желаната дължина.

Хидратира в дълбочина

Косата не просто става по-здрава и устойчива на повреди, но също така успява да задържа повече влага от обикновено. Това я прави гладка, мека и много по-блестяща. Стърчащите косъмчета и заплетените краища остават в миналото.

Напоследък марки като Fito Козметик представят на пазара къни в готов вид. Те се стремят да улеснят процеса на приложение, за да забравите за досадното смесване и нанасяне.

Помага в борбата с пърхот и псориазис

Къната притежава също антимикробни и противогъбични свойства. Това я превръща в органично лечение на лющещия се скалп, подобрява цялостното му състояние, като дори се бори с акнето върху него и псориазис. Успокояващият ефект не само ще ви отърве от досадния пърхот, но и ще облекчи сърбежа, който го придружава.

Балансира омазняването

Част от причината къната да подобрява растежа и да се бори с проблемите на скалпа е, че тя контролира производството на себум и нивото на pH. Ограничаването на естествените масла не просто поддържа косата свежа по-дълго, но и осигурява правилно функциониране на мастните жлези.

Боядисване

Що се отнася до употребата на къна за промяна или поддържане на цвета на косата, трябва да знаете, че след това употребата на химически бои е много трудна. Вероятно ще се наложи да оставите цвета от къната да израсте напълно. Една от причините за това е, че къната обгръща всеки косъм и съответно не позволява на химическите съставки на боята да проникнат в него. Друг фактор е, че някои от готовите къни съдържат соли с метален характер. Когато те се сблъскат с химикали от боите, като амоняк, обичайното следствие от това е под формата на пушене, което определено не е добър знак за здравето на вашата коса.